Журналистът посочва, че опашки се извиват тези дни пред център за раздаване на противогази в мол в предградието Мевасерет Цион на Ерусалим. Израелската пощенска служба, занимаваща се с раздаване на противогази на специални места, регистрира рязко нарастване на търсенето през сегашната седмица.

Нейна представителка съобщава, че всеки ден се раздават средно по 2200 противогаза, но в понеделник и вторник тази седмица бройката скочила съответно на 3700 и 4200. По данни, цитирани от Асошиейтед прес, 4,2 милиони израелци имат противогази у дома си.

Филтрите на противогазите имат ограничен живот и през последните две десетилетия израелското правителство разпределя тези защитни средства при определена периодичност.

В началото на седмицата Сирия заплаши, че ще използва химическо и биологическо оръжие, ако бъде нападната от чужда държава. АП припомня, че за първи път Израел се подготвяше сериозно за евентуална химическа атака по време на войната в Залива през 1991 г. след заплахи на тогавашния иракски диктатор Саддам Хюсеин.
Правителството на Израел раздаде противогази на населението и прикани хората да си уплътнят прозорците с изолационни лепенки, но в крайна сметка Ирак изстреля срещу Израел няколко десетки ракети "Скъд" с конвенционални заряди.