На пресконференция лидерът на партията Радан Кънев обяви, че не са разговаряли предварително с Плевнелиев и представи декларация на партията, в която се казва:

"Призоваваме политическите партии, които заявяват себе си като проевропейски, като отдадени на реформаторска кауза, като дясноцентристки, но защо не и да не са само дясноцентриски, на първо място ГЕРБ, да загърбят партийните страсти, да не си правят партийни сметки по отношение на президентските избори, а всички заедно да застанем зад кандидатурата на г-н Плевнелиев като независим кандидат за президент".

От ДСБ смятат, че по този начин той ще получи необходимата подкрепа и увереност, както за да приеме такава номинация, така и за да изгради кампанията си и убедително да спечели президентските избори, предаде БГНЕС.

Според Кънев съвсем естествено било ГЕРБ да поканят сегашния държавен глава да участва отново в надпреварата за "Дондуков" 2, да му гарантират политически гръб, за да може той да участва като независим кандидат за вота през есента, предаде БТА.

По думите на лидера на ДСБ Найден Зеленогорски (ДБГ), когото Меглена Кунева лансира за кандидат-президент, е добър претендент, за да маркира добро участие в изборите, но не става дума за това, а за победа в трудна геополитическа обстановка.

Ние смятаме, че президентската институция е основен гарант за геополитическата стабилност на България, за нейната външнополитическа ориентация, за отбранителната способност на армията и за защитата на правосъдието от политически намеси. Това е конституционната роля на президента”, каза още Кънев и изтъкна, че в ДСБ смятат, че Плевнелиев е пример за успешно справяне с тези задачи.

По думите на депутата страната ни е в тежка политическа криза вече 6 месеца - от 9 декември 2015 г., когато бяха отхвърлени конституционните промени и се провали съдебната реформа.

"С напускането на АБВ мнозинството в НС е разрушено, а управлението е подложено на атаки по геополитическа линия отвън и на популистки тежнения отвътре. Затова настояваме кабинетът "Борисов" да доведе до точка на необратимост ключови геостратегически проекти като интерконекторната връзка с Гърция, газовите проучвания в Черно море и програмата за модернизация на армията", допълни съпредседателят на Реформаторския блок, който е в опозиция именно от същата дата.

Той подчерта, че депутатите от партията ще подкрепят в парламента тези проекти без всякакви насрещни условия.

В същото време Радан Кънев призова за пореден път своите кадри да се оттеглят от високи постове, както това е направил днес Стоил Яков, подавайки оставка от ръководството на "Терем".

Плевнелиев: Нищо не е съгласувано с мен, ще говоря през юни

Минути след брифинга на ДСБ на сайта на държавния глава беше публикувано изявление, в което се казва:

"Президентът Росен Плевнелиев е в последната година на един динамичен и пълноценен мандат. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ. Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него".

Президентът от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и в бъдеще, пише още в съобщението.

По-рано, пред "24 часа", обаче Плевнелиев е бил по-остър, като е заявил, че поведението на ДСБ е недостойно и той вижда в дъното на "тази лоша интрига старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов".  

През 2011 г. Росен Плевнелиев беше издигнат за президент от ГЕРБ, след като бе министър на регионалното развитие в първия кабинет на Бойко Борисов. В последните месеци обаче от партията неведнъж намекнаха, че той няма да бъде отново техен кандидат.