Ако не искаме избори през август, Народното събрание трябва да съществува до 29 юли, заяви на пресконференция зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, цитирана от „Фокус”.

29 септември обаче е понеделник, което означва, че ако изборите са в края на септември, ще са на 28-ми.

Цачева допълни, че дали парламентът ще работи не зависи от опозицията, а от партиите, които осигуряват неговия кворум. На въпрос дали ГЕРБ ще продължава да присъства, Цачева отговори:

Ние ще бъдем там, защото очакваме да бъдат прокарани текстове, които са в ущърб на страната - например законът за Сметната палата. ГЕРБ ще се държи отговорно като опозиция и ще бъде коректив на това, което се случва".

Преди два дни Мая Манолова от БСП обяви директно загатнатото от лидера Сергей Станишев - че те залагат предсрочните избори да бъдат в ранната есен, още преди визираните от ДПС дати - 30 ноември и 7 декември.

"Ние сме за това изборите да са в кратки срокове, като не лишим хората от лято и не застрашим бюджетната процедура. Това би могло да е и в края на септември", каза пред БНТ Манолова.

След засекретено вечерно заседание на ИБ на БСП евродепутатът Илияна Йотова обяви, че партията е за "избори час по-скоро".

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков заяви след среща на евродепутатите с президента, че той също е споменал, че е добре изборите да бъдат в края на септември или началото на октомври.