Според данните 20,9% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, а 20% за БСП. ДПС по традиция остава стабилно на нива над 6%.

Сред новите формации "България без цензура" запазва най-реални шансове за присъствие в Европарламента с 5.3%.

АБВ остава с дялове над 3%, а Реформаторският блок отбелязва спад до нива близо до 2% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да имат евродепутати.

Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при "Атака". Заедно с НФСБ те са на сходни позиции над 2% и ще им е необходима сериозна мобилизация, ако искат да имат евродепутат, отбелязват от "Галъп".
44% са на обратното мнение.

Политологът Първан Симеонов коментира пред БНР разпределението на мандатите:

Ако ДПС номинира Делян Пеевски например официално, това ще промени доста сериозно картината на политическия дебат. В състояние е няколко неща да се случат. Например някаква много силна протестна мобилизация, или пък някакъв голям скандал. И тогава дебатът ще стане по-различен. Но да речем, че първите 11 мандата би трябвало да са запазени за ГЕРБ и за БСП. Най-стабилната величина в политическия процес е ДПС. Тя би трябвало да има три мандата.


Очакваната избирателна активност според проучването на "Галъп" е 2,6 – 2,8 милиона души.

Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента. Парламентът пък през този месец е "слязъл" до 12% доверие.

Оптимистични нагласи в началото на април споделят в 18% от случаите отговорилите на въпроса "Накъде върви България".

17% твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В същото време близо 60% не искат Бойко Борисов отново да е министър-председател. 35% смятат, че са необходими предсрочни избори, но

Алфа Рисърч: ГЕРБ води устойчиво преди евроизборите