Първи с него разговаряха представителите на ГЕРБ, съобщи БТА.
От управляващата партия са посочили желаната от тях дата за провеждане на изборите - едновременно за президент и местна власт - 23 октомври
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова обясни пред журналисти мотивите за предложената дата: "Защото в края на годината се приемат бюджети на страната, а не бива те да се бавят. Това е възможно най-ранната дата. Ще има балотаж, най-малко заради местните избори, което означава 30 октомври и докато избирателните комисии от общините се включат, е необходимо повече време. Това означава, че ЦИК ще приключи работа не по-рано от 8-10 ноември”.

ГЕРБ обмислят три кандидатури за президент, като Фидосова уточни, че става дума за двама мъже и една жена. Тя обаче изтъкна, че полът на кандидата няма да има определящо значение.

След ГЕРБ при президента влязоха представителите на БСП. Те обаче предложиха за дата на изборите 13 ноември, като се съгласиха с предложението и двата вота да са в един ден.
Пред журналисти лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че датата 23 октомври е ранна и цели да няма чуваемост на кампанията. Той определи като манипулация твърденията на Фидосова за приемането на бюджетите на общините. Местната власт приема бюджетите си далеч по-късно, каза бившият премиер.

Станишев се пошегува, че от ГЕРБ ще номинират за президент Кристалина Георгиева и за вицепрезидент Цветан Цветанов, за да може след като Конституционният съд определи избора й за недействителен, тъй като не отговаря на изискването да е живяла последните 5 години в България, Цветанов автоматически да стане президент, предаде БГНЕС.

ДПС пък предложиха трета дата - 30 октомври. Лютви Местан обясни, че според тях изборите трябва да се проведат след Димитровден, който е на 26 октомври. Мотивът за това е българите да са приключили с "кърската" работа.

От Синята коалиция обявиха, че нямат възражения срещу предложените дати  23 или 30 октомври.
"Смятаме, че е добре изборите да се проведат по-рано през есента, тъй като светлата част от денонощието по-нататък намалява значително. По-добре е изборите да се проведат „на светло” и да са честни, отколкото да се осланяме на тъмнината", каза зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова, цитирана от “Фокус”.

От "Атака" също подкрепиха ГЕРБ за датата 23 октомври. Те обачи имаха критики към държавния глава.
"Попитах президента Първанов какво ще е участието на формацията АБВ, на която той е учредител, в местните избори, защото би имало конфликт, ако той насрочва избори, а същевременно участва на тях. Според нас това е явен конфликт на интереси, който не трябва да се допуска", заяви депутатът от партията на Волен Сидеров - Десислав Чуколов.

От НДСВ също се обявиха за дата 30 октомври. Председателят на партията Христина Христова посочи, че предлаганата дата 23 октомври е твърде ранна, тъй като предизборната кампания започва месец преди това, а на 20 септември хората все още са в отпуска. Датата 6 ноември пък е късна, защото се влиза в зимния сезон, каза тя.

На 18 септември РЗС ще обявят тандем за президентските избори. Това ще стане на извънреден конгрес с 6000 делегати в НДК, обяви лидерът на партията Яне Янев. „Той ще обърка всички досегашни сметки”, заяви той. По думите му - дори 23 октовмри да е датата за изборите, 18 септември е последната възможна за внасяне на предложение за кандидатпрезидентска двойка.

Последна актуализация в 14,00 ч.