От думите му стана ясно, че той най-вероятно ще се възползва от правото си да наложи вето върху кодекса.
„В този кодекс се претоплят в голяма степен познати подходи, а част от тях трасират пътя към вземането на своеобразна „изборна зестра”, както го наричам аз, а други го назовават служебна победа”, добави държавният глава, цитиран от КРОСС.

Според него с този кодекс по-скоро и допълнително ще бъдат демотивирани избирателите.
„Когато чрез политиката сме ликвидирали здравеопазването, образованието и накрая лишим хората от възможността да избират пряко човека, който тича да им върши работата, как ще ги накараме да пуснат бюлетина”, каза още Първанов, който участва в дискусията "Изборният кодекс - ще се състои ли промяната или ще се затвърди статуквото?", организирана от неговото гражданско движение АБВ.

С този изборен кодекс практически ГЕРБ предлагат черновата на окончателния протокол на ЦИК за резултатите от изборите, заяви по време на дискусията Мая Манолова от БСП, предаде БТА.
Тя каза, че с Изборния кодекс от ГЕРБ искат да елиминират своите политически конкуренти, да демотивират хората и да ги откажат от участие в изборите, да улеснят контролирането на вота и манипулирането на резултатите. Тя отбеляза, че забраната жителите на малките населени места - до 350 души, да избират свой кмет, ще откаже от изборите хората от 1063 села, а в големите градове, които вече няма да избират свои районни кметове, живеят над 2 млн. души.

Междувременно мнозинството в парламента прие да не се ползват с имунитет кандидати в избори, които имат обвинения за престъпления преди регистрацията им. Това стана при приемане на Изборния кодекс.
Регистрираните кандидати няма да бъдат задържани или привличани като обвиняеми от датата на регистрацията им, освен в случаите на заварено тежко престъпление, решиха мнозинството народни представители, съобщи БТА. Това право ще отпада при заличаване на регистрацията.

Тези текстове въвеждат практически имунитет за кандидатите, заяви Веселин Методиев от Синята коалиция. Той допълни, че през последните години с този кандидат-депутатски имунитет е било злоупотребявано. Методиев попита в какъв политически сблъсък попадат примерно кандидатите за общински съветници, за да имат такава неприкосновеност. 

Депутатите спориха и заради новото изискване всяка политическа сила да представи пред избирателния орган списък с имената и ЕГН на 7000 души, които я подкрепят.
Срещу това се обявиха от Коалиция за България. Спас Панчев поиска подписите да бъдат намалени на 2500. Искра Фидосова от ГЕРБ обаче му отвърна, че правилата са за всички партии и промените не разделят партиите на малки и големи.