Новината все още не е потвърдена от официалните власти.

Абдулкадир Машарипов е арестуван по време на специализирана полицейска операция в квартал Есенюрт в Истанбул, съобщава вестникът.

Машарипов е бил със сина си по време на ареста. 4-годишното момче изчезна след атаката, като властите подозираха, че атентаторът го е взел със себе си.

Нападателят е бил заловен в момент, в който синът му е бил близо до него. Той е бил отведен за извършване на проверка на здравословното състояние, съобщава "Фокус".

В рамките на операцията са задържани още четирима души – киргизец и три жени. Акцията срещу други потенциални терористични клетки продължава и в ранните часове на вторник, уточнява източник на Anadolu Agency.

В неделя полицията е обкръжила къща в Силиври, използвана от заподозрения Машарипов, а при обиска в нея бяха открити около 150 000 долара.

Според полицейски източници на "Хюриет" парите е трябвало да бъдат предадени на терориста за свършената работа. След масовото убийство в ранните часове на 1 януари Машарипов отишъл в къщата си в истанбулския район Зейтинбурну, където взел сина си и избягал.

В петък бяха арестувани двама уйгури по обвинения в членство в терористична организация и подпомагане на 39 убийства.

При атентата загинаха 23 турски граждани и 16 чужденци, предимно от арабски страни, но и от Израел, Русия, Индия и Канада.

Преди дни властите смятаха, че е възможно нападателят да е избягал в чужбина.

Терористът, който в нощта на Нова година уби 39 души в истанбулския нощен клуб "Реина" бе избягал заедно с четиригодишния си син.

Днес бяха арестувани 20 помагачи и съучастници на терориста, 11 от които са жени, включително съпругата на Машарипов. У тях са били открити фалшиви паспорти и документи.

Отговорност за атентата в Истанбул пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Тя каза, че нападението е в отмъщение за турската военна операция в Сирия.