Експертният комитет по въпросите на медицинската етика на Световната здравна организация одобри използването на лечения, които не са преминали клинични изследвания в борбата с вируса на Ебола, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

"Предвид обстоятелствата на епидемията и при спазването на някои условия, комитетът стигна до консенсус, че е етично непризнати лечения, чиято ефикасност и вторични ефекти още не са известни, да се предлагат като потенциални или превантивни методи", се казва в изявление на СЗО.

Последният взрив на Ебола е най-мащабният и най-продължителният, регистриран някога. Болестта отне досега живота на повече от 1000 души. Тя се появи през март в Гвинея и оттогава се разпространи в Сиера Леоне, Либерия и Нигерия.

Комитетът на СЗО определи като необходими условия при използването на тези непризнати лечения "абсолютна прозрачност на курса на лечение, информирано съгласие, свобода на избора, поверителност, уважение на болните, съхраняване на достойнството и участие на местните общности".

Експертите се позовават на "моралното задължение да се събират и споделят данните за безопасността и ефикасността на тези интервенции", които трябва да са предмет на постоянно оценяване за употребата им в бъдеще.

САЩ изпращат експериментално лекарство в Либерия

Президентът на САЩ Барак Обама и Управлението за храни и лекарства към неговото правителство одобриха молба на Либерия да й изпратят мостри от експерименталното лекарство ZMapp срещу вируса Ебола, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на либерийското президентство.

Дозите ще бъдат доставени още тази седмица на западноафриканската страна, която е една от най-тежко засегнатите държави от епидемията в региона. Те ще бъдат използвани за лекуване на доктори, заразени от Ебола.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан също е разрешила доставянето на дози от експерименталното лекарство на Либерия.

За момента няма ваксина срещу Ебола.

Почина испански свещеник мисионер

75-годишният свещеник-мисионер Мигел Пахарес е починал в болница "Карлос Трети" в испанската столица, където бе настанен, след като беше превозен с медицински самолет от Либерия на 7 август, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той бе първият европеец, заразен с вируса Ебола.

В началото на седмицата испанското министерство на здравеопазването съобщи, че е позволило по изключение на отец Пахарес да бъде приложено лечение със ZMapp, с което вече бяха лекувани двамата американци, заразени с Ебола в Либерия.

Въпреки усилията на лекарите обаче, свещеникът е починал.


АНКЕТА: Допустимо ли е да се използва ли експериментално лечение при епидемии?