"Но това е до голяма степен приблизителна бройка, тъй като е доста трудно да се определи точното число на въвлечените в екстремизъм европейци", заяви  говорителят на Европейската комисия Микеле Черконе на пресконференция в Брюксел, без да уточни за какъв период се отнасят данните.

По думите му всяка държава членка на ЕС е длъжна да полага усилия за борба с екстремизма, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Този проблем представлява огромна заплаха за ЕС. Тези хора напускат домовете си, за да воюват на страната на бойците, а после се връщат в ЕС", заяви той.

В началото на годината европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом каза, че през 2015 г. се планира създаването на Европейски изследователски център по борбата с екстремизма.

"Ако тази идея бъде приета от правителствата на страните от ЕС, ЕК ще отдели 20 милиона евро за създаването на такъв център", заяви тя.

Скотланд Ярд призова вчера британците за помогнат за идентифицирането на "потенциални терористи", предаде Франс прес.
Британската полиция се обръща към "обществото, семействата и приятелските кръгове" с молба да сигнализират за хора, които се готвят да отпътуват в чужбина, връщат се оттам или "показват признаци на радикализация".

Вероятният британски произход на джихадиста, показан да убива американския журналист Джеймс Фоули в разпространеното преди седмица видео, изостри вниманието към екстремизма във Великобритания и Близкия изток, посочва Скотланд Ярд.

Според данни на британското разузнаване през последните години над 500 британски граждани са отпътували за Сирия или Ирак, където вероятно са се присъединили към джихадистите, припомня Франс прес.

Австралия съобщи вчера, че създава специализирана служба за разследване и неутрализиране на кандидати за джихад в Сирия и Ирак. Службата е упълномощена да следи, задържа за разпити и преследва съдебно предполагаеми кандидат-участници в конфликтите в Близкия изток и ще централизира работата на разузнавателните агенции, които имат отношение към проблема.

Премиерът Тони Абът одобри отпускането на 64 милиона австралийски долара (60 млн. долара).
Според него около 60 австралийци се сражават в момента в редиците на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, а още стотина оказват логистична и финансова помощ на екстремистите от Австралия.

"Част от средствата ще се предоставят пряко на младежите, които са обект на вербуване, под формата на помощ за образование и осигуряване на работа",
каза премиерът.

Германия обсъжда със САЩ и други международни партньори възможни военни действия срещу ИД в Сирия, но няма да участва в никакви военни действия там, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на министерството на външните работи.

САЩ обаче започнаха да мобилизират широка коалиция от съюзници зад потенциални американски военни действия в Сирия и се готвят да увеличат въздушните удари в Северен Ирак, заявиха вчера правителствени длъжностни лица, цитирани от  "Ню Йорк таймс".

По думите им президентът Барак Обама разширява кампанията си срещу ИД в Ирак и Сирия и е близо до решение да разреши въздушни удари и спускане от въздуха на храна и вода в иракския град Амерли, където живеят представители на тюркменското малцинство в Ирак.

Обама каза, че САЩ изграждат коалиция, за да "пренесат битката при тези варварски терористи", както и че обединената международна общност "няма да има никакъв проблем" да се справи с въоръжените бойци.

Сред страните, които вероятно ще бъдат приобщени, са Австралия, Великобритания, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Турция и Обединените арабски емирства, заявиха длъжностни лица.