Френски следователи ще проверят версията, че самозапалване на мобилни устройства, намиращи се в пилотската кабина, може да е причина за катастрофата с пътническия самолет А-320 на египетската авиокомпания "Иджипт еър" в Средиземно море през май м.г., съобщава френският вестник "Паризиен", цитиран от ТАСС и БТА.

Според изданието специалисти ще направят следствен експеримент с три таблета "Айпад мини" модел А1455, както и с три нови айфона 6S. Докладът за резултатите от експериментите ще бъде представен на 30 септември.

От корпорацията "Епъл" отбелязаха, че "няма никакви доказателства, свързващи това събитие (самолетната катастрофа) с продукти на компанията", като изразиха готовност да отговорят на всички въпроси на следователите.

"Ние щателно изпробваме нашата продукция, за да се убедим, че тя съответства на международните стандарти", казаха представителите на "Епъл", цитирани от "Паризиен".

Самолетът А-320, извършващ рейс от Париж за Кайро, изчезна от радарите на 19 май 2016 г. 35 минути преди да кацне в Кайро, при навлизането си във въздушното пространство на Египет над Средиземно море.

Останки от самолета бяха открити в района на гръцкия остров Карпатос. Загинаха всички 66 души на борда.