Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС. Те са били намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич.

Храната е била в срок на годност до 2014 година, но е била пълна с червеи. При лабораторни тестове е доказано, че тя не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е била пакетиран от българска фирма - доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие".

Около 22 000 килограма боб (част от засечените 50 т) в регионалния склад на Българския червен кръст в село Победа са поставени под възбрана, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова, цитирани от БТА.

Анализ в лаборатория е потвърдил наличието в продукта на мъртви вредители. От дирекцията са издали предписание да бъде спряно раздаването на зрелия фасул. Ще решим какви да са последващите действия, но в никакъв случай няма да се допусне продуктът да бъде консумиран от хора, каза д-р Брайкова.

Директорът на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов допълни, че пакети с боб, които вече са раздадени, са от друга проверена партида. Негодният фасул, в който са установени мъртви вредители, но не червеи, е отделен, поясни Еринозов. Разваленият зрял фасул е доставен по програмата "Благотворителност" на Европейския съюз за подпомагане на хора от уязвими социални групи.

БЧК раздава помощи, купени с пари от ЕС, за пета поредна година. За миналата година бяха отпуснати над 20 милиона лева, а тази година сумата е двойно по-голяма. По-голям е и броят на нуждаещите се.