Двамата се включиха  в раздаването на продукти от интервенционните запаси на ЕС в кв. "Стрелбище" - това е един от 12-те определени пункта в София.

Найденов изтъкна, че БЧК ще раздаде 15 вида основи хранителни продукти като пунктовете за раздаването се определят от земеделското министерство и червенокръстката организация. Първият транш ще продължи до 2 октомври, а от 3-и ще започне вторият.

От 10 септември до 2 октомври продуктите се раздават в общо 337 пункта на БЧК в цялата страна. През този така наречен първи транш всеки, включен в програмата, получава срещу подпис и документ за самоличност общо над 12 килограма продукти - 5 кг брашно, 1 кг ориз, 1,5 кг спагети, 1 кг захар, 1 кг боб, 1,2 кг макарони, 0,400 кг обикновени бисквити, почти килограм обикновени вафли и 0,140 кг нишесте.

"Стойността на тази помощ е 42 милиона лева, което е три пъти повече от миналата година. Тази година имаше драма в ЕС. Някои от големите страни-донори имаха идея да преустановят тази помощ, водиха се доста дебати в Съвета по земеделие, аз също имах изказване, че това трябва да продължи", заяви още министърът.

Пунктовете за раздаване на храни работят от 8:00 часа, но няколко възрастни дами бяха дошли по-рано, за да могат да получат полагащите им се храни. Заради идването на Найденов и Григоров обаче стартът на раздаването на продукти се отложи с час и половина. Премиерът Бойко Борисов пък не се появи, въпреки че вчера пресцентърът му съобщи, че ще присъства на събитието.

Повечето от хората пред пункта  признаха, че не за първи път получават помощи под формата на храни от БЧК.
Заради притесненията на много от тях за качеството на продуктите министърът увери, че всички са български и са изследвани.
"Миналата година имаше един единствен случай на една малка партида, която не беше с добро качество, но този път всички храни от запасите на ЕС са проверени. Нека да бъдат спокойни хората и да ги консумират без притеснения", обясни земеделският министър.

За пета поредна година БЧК раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програмата "Разпределение на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждещите се лица" .
Право да получат хуманитарната помощ имат 308 000 нуждаещи се, като близо 17 хиляди социално слаби столичани ще получат първите продукти.
Храните се дават на лица които, които са получавали целеви помощи за отопление през изминалия отоплителен сезон, неосигурени майки или осиновителки, получавали през 2011 г. месечни помощи за отглеждане на дете до една година, всички, които са получавали месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, както и семействата получили еднократна помощ за началото на учебната година.
Право имат и лица, полагащи грижи за хора с увреждания, както и всички получили през миналата година еднократна помощ съгласно правилника на Закона за социалното подпомагане.

При следващия транш, който трябва да започне на 24 октомври, ще се раздадат и други продукти. След приключване на програмата нераздадените храни ще бъдат дадени на социалните и психиатричните заведения в страната.

Междувременно еколози поискаха промяна в програмата за раздаване на помощите.
Социално слабите граждани трябва да получават ваучери за храна, а не продукти с неясен произход. Около това становище се обединиха еколози от Зелената партия, ПК "Екогласност", Партия на зелените и Граждански екологичен обществен съюз. Според тях хората трябва да имат право на избор от коя търговска верига да пазаруват и да получат това, което им е необходимо, а не това, от което в момента нямат нужда.
Природозащитниците определиха социалната политика, която води правителството, като "популизъм в извратена форма".
"Това са помощи все едно живеем в 18 век", коментира Емил Георгиев от "Екогласност". Той се усъмни и в качеството на продуктите, раздавани от БЧК. 
"Не се знае къде и в какви складове са били пакетирани тези стоки, какво е качеството им и какъв е срокът на годност", изтъкна природозащитникът.