На пресконференция днес в Копенхаген Туск заяви, цитиран от Франс прес и БТА:

"Не мога да мълча. Би трябвало да игнорираме такива абсурдни аргументи, ако не бяха изказани от една от най-влиятелните фигури в управляващата партия. Борис Джонсън премина границите на разумната дискусия, проявявайки политическа амнезия". 

Туск, който подчерта, че не желае да се намесва в британските политически дебати, определи изказването като погрешно тълкуване на историята.

"ЕС може да бъде упрекван в много неща, но той продължава да е най-ефикасната защита срещу все така опасните и често трагични конфликти между европейските нации", добави председателят на Европейския съвет.

Бившият кмет консерватор, който оглавява кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, заяви преди дни, че съюзът е поел по същия "гибелен път" като Хитлер и Наполеон, като се опитва да създаде европейска супердържава.

В интервю за в. "Дейли телеграф" той каза, че ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали.

Джонсън, който е сочен за сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън, добави, че напрежението между страните членки на ЕС е позволило на Германия да стане по-силна в съюза, да поеме контрола над италианската икономика и да разруши Гърция.

Джонсън призова британците на 23 юни, когато е референдумът за британското членство в ЕС, да се превърнат в героите на Европа. Така той повтори призив на премиера Уинстън Чърчил към британците по време на войната.

В същото време милиардерът Питър Харгрийвс, който финансира кампанията за излизане от ЕС, се съгласи с противниците на Брекзит, че това ще доведе до по-малко сигурност, но заяви, че Великобритания се нуждае от несигурност, предаде Ройтерс.

"Това ще е най-големият стимул да се задействаме, който някога сме получавали. Ще е като нова Дюнкеркска операция", добави той, сравнявайки Брекзита с операцията от Втората Световна война, при която блокирани английски, френски и белгийски части са евакуирани по море.

В британската история тя се изучава като един от моментите, когато страната е била изложена на най-голяма опасност.

Харгрийвс очаква след напускането на ЕС Великобритания да се превърне в нов финансов център, подобен на Сингапур.

Неотдавна обаче самият Камерън коментира, че мирът в Европа може да бъде изложен на опасност, ако Великобритания гласува за излизане от ЕС.

Делът на британците, които искат страната им да остане в Европейския съюз, се е увеличил, изпреварвайки с 15-процентни пункта лагера на привържениците на излизането от общността, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Според анкета, проведена по телефона от социологическия институт ОRB за в. "Дейли телеграф", подкрепата за оставането в ЕС е 55% - с 4 пункта повече, отколкото миналия месец. Делът на хората, подкрепящи излизането на Великобритания от общността, е намалял с 3 пункта до 40 на сто.

Допитването показва още, че от хората, които са казали, че със сигурност ще гласуват, 51% подкрепят оставането в ЕС, а 45% са за напускане.

АНКЕТА: Интересува ли ви ще излезе ли UK от ЕС?