Този гибелен път, според него, е стремежът да се създаде европейска супердържава.

В интервю за в. "Дейли телеграф" Джонсън каза, че ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали.

"Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят подобно нещо на онова, което се опитва да създаде ЕС и нещата свършиха трагично", каза Джонсън.

ЕС е един опит да се постигне това по различен начин. Но в основата онова, което липсва на ЕС, е един вечен проблем, който се корени в това, че няма фундаментална преданост към идеята за Европа, смята Джонсън. Няма единна власт, която хората да уважават или да разбират.

Това поражда този масивен вакуум на демокрация, допълва Джонсън, който е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста в лагера на консерваторите.

Бившият кмет на Лондон призова британците да се превърнат на 23 юни, когато е референдумът за британското членство в ЕС, в героите на Европа.

Така той повтаря призив на премиера Уинстън Чърчил към британците по време на войната.

Джонсън освен това каза, че напрежението между страните членки на ЕС е позволило на Германия да стане по-силна в съюза, да поеме чрез еврото контрола над италианската икономика и да разруши Гърция.

Според най-нови проучвания лагерите „за“ и „против“ Евросъюза остават равностойни 6 седмици преди референдума, но два пъти повече британци вярват повече на Борис Джонсън, отколкото на Дейвид Камерън.

Мирът в Европа може да бъде изложен на опасност, ако Великобритания гласува за излизане от ЕС, предупреди наскоро премиерът Дейвид Камерън.

В миналото се е случвало Обединеното кралство да съжалява, че е „обърнало гръб“ на Европа, заяви премиерът, който говори  в Британския музей и насити словото си с исторически примери. Камерън подчерта, че ЕС е помогнал да се помирят държавите и да се поддържа мирът.

„Дали напускането на ЕС е риск, който си струва да се поеме?“ - запита британският министър-председател.

Но Борис Джонсън контраатакува с думите, че антидемократичните тенденции в Евросъюза са фактор „на нестабилността и отчуждението“.

„По време на преговорите (за предоговаряне на отстъпки с Брюксел) министър-председателят каза, че „не изключва нищо“. Сега той мисли, че напускането на ЕС би довело до война. Какво се е променило?“, запита той.