Тялото на мъжа, починал в тополовградското село Синапово, е бил откраднат от моргата в Хасково в събота срещу неделя вечерта, съобщиха Дарик радио и haskovo.info.

Оказало се, че санитарка от Спешното отделение на МБАЛ Хасково на своя глава отключила моргата през нощта и предала тялото на погребална агенция от Кърджали, въпреки че не била извършена задължителната аутопсия на тялото.
Става въпрос за съдебен случай и на починалия мъж е трябвало да бъде направена съдебна експертиза, която да установи дали смъртта е настъпила след насилие.

За „услугата" санитарката Албена Грънчарова взела пари. По думите на управителя на болницата д-р Тодор Пандов вече е разпоредено Грънчарова да си напише молбата за напускане.

След сигнал на съдебния лекар д-р Христо Еленски, в неделя сутринта започнало издирване на покойника. Той бил открит на обяд по време на погребението на кърджалийския гробищен парк. Церемонията била прекъсната, а тялото откарано в кърджалийската морга с полицейски ескорт, където д-р Еленски извършил аутопсията.

Съдебният лекар ще внесе сигнали до главния лекар на МБАЛ Хасково и Окръжна прокуратура.

Междувременно санитарката, която работи в спешното отделение от 3-4 години вече е била викана да дава обяснения в РПУ Хасково. Според правилата на болницата, ключ от моргата се пази и в спешно отделение, в случаи, когато покойници се карат късно през нощта. На служителите на отделението обаче e категорично забранено да изнасят тела.
Такова безобразие не се е случвало въобще в съдебна медицина, категоричен е д-р Еленски.