Заради падналия обилен снеговалеж в Румъния се е наложило затварянето на пътя Гюргево - Букурещ за всички видове превозни средства. Главният секретар на МВР Калин Георгиев е създал организация за поетапно спиране на движението по нашите гранични пунктове. Включва се и БЧК в случай, че чакащите хора имат нужда от храна.

"За да нямаме струпване на прекалено много транзитен трафик, най-вече камиони по пътищата, предвид, че 16 области в България са с код оранжево и за да осигурим безопасност на пътуващите вътре в страната предприемаме тази мярка", уточни Павлова пред "Фокус".

"Транзитният трафик, който върви от Гърция и Турция през България за Румъния няма да има възможност да преминава, докато не се изчистят пътищата и не се отвори румънската граница. Ще бъде преустановен, тъй като няма да има къде да спираме и да отбиваме целия този транзитен трафик за Румъния. Ще помолим колегите търпеливо да изчакат. Това ще предотврати струпването на камиони по пътищата. Ние затворихме трафика от Стара Загора, но сега ще трябва да разширим това, за да можем утре, когато очакваме най-силните снегове, да имаме възможност да почистваме и вътрешният ни трафик", добави Павлова.

Служители на "Пътна полиция" - Велико Търново отбиват всички ТИР-ове, автобуси и леки автомобили, които пътуват за Румъния, потвърдиха от местната полиция. Автомобилите, които пътуват за Русе, могат да се движат свободно.
И останалите пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия.

Въпреки това обстановката в много региони на страната е сложна, затова Лиляна Павлова съобщи, че е свикан кризисен щаб заради сериозната зимна обстановка в страната. Най-тежко е положението в областите Габрово, Ловеч, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Добрич .
„Във всички областни пътни управления служителите са върнати на работа и ще работят денонощно", каза още тя.

Късно вечерта министърът инспектира как върви почистването на магистрала „Струма”, малко след Долна Диканя в посока София. Тя потвърди, че магистралата е отворена за движение на лекотоварни автомобили. Затворена беше само за движение на тежкотоварните тирове, тъй два бяха излези от пътя и се чакаше да бъдат отстранени с влекачи.
Още около 30 камиона бяха спрени, след като оказало, че въпреки всички предупреждения и проблеми в началото на годината само 2-3 от тях са с вериги. Павлова се закани, че никой няма да бъде пуснат, докато не бъдат сложени вериги.  

На автомагистрала „Хемус” също за известно време беше спряно движението на тирове, докато бъде изчистена, след това възстановено, а по-късно отново временно спряно между Ябланиа и София.

Междувременно кметът на столицата Йорданка Фандъкова свика заседание на Оперативния щаб за координация и контрол при зимни условия, съобщиха от пресцентъра на общината. Във всички райони приоритетно до 5.00 часа сутринта ще бъдат обработени със смеси срещу заледяване и механизирано снегопочистване улиците и булевардите, по които се движи масовият градски транспорт, както и опасни и стръмни участъци.
До 6.00 часа трябва да бъдат обработени и улиците с обществена значимост. Ще се извърши и снегопочистване на улиците до сградите на болници, детски градини и училища. Набелязани са и мерки, така че при влошаване на зимната обстановка да бъде осигурена допълнителна техника. В момента работят около 200 почистващи автомобила.

В сряда на обяд, при пристигането си в Пазарджик за изнесеното заседание на кабинета, премиерът Бойко Борисов даде отлична оценка на състоянието на пътищата: "Близали са магистралите за ужас на опозицията. До асфалт е навсякъде", предаде БНР.