Новата служба ще разполага с разширени правомощия спрямо досегашната агенция Фронтекс. Граничната служба на ЕС ще разчита на постоянен набор от 1500 служители от всички държави в Общността, готови за незабавно разгръщане.

Когато се налага, общоевропейски гранични патрули ще бъдат изпращани по външните граници на ЕС. Тази мярка цели запазването на свободата на движение в Шенген. Служителите на новата структура ще работят в пълно сътрудничество с националните гранични власти.

Сред задачите на новата служба ще бъде връщането на чужденци, проникнали незаконно в ЕС или които нямат право да останат на територията на Общността.

Европейската гранична служба ще наблюдава и оценява състоянието на границите на ЕС и ще предлага въвеждането на промени и допълнителни мерки.

Граничната служба ще „поддържа, наблюдава и, ако е необходимо, ще укрепва националните гранични служби, като се съсредоточи върху ранното откриване и отстраняване на слабите места при управлението на външните граници".

Предвижда се националните власти да запазят контрола на границите, но при натиск над външна граница на ЕС, те ще могат да поискат от новата европейска гранична служба да изпрати екипи на място.

В Граничната служба, наричана неофициално Фронтекс-2, България ще участва с 40 служители.