Общата численост на тази „група за бързо реагиране“ по външните граници на Европейския съюз ще бъде 1500 души, приблизително колкото един голям батальон.

Проектът за новата агенция е разработен в институциите на ЕС и се очаква утре да бъде гласуван от Европейския парламент. Това беше съобщено на семинар с участието на журналисти в Страсбург.

Докладчик е латвийският европепутат от ЕНП Артис Пабликс, който е бил министър на външните работи и министър на отбраната на своята страна. Именно той набляга на израза „бързо реагиране“, когато представя вида и функциите на бъдещата структура.

Практическото значение на бързината е в това, че новата еврослужба ще е способна да се отзове до няколко дни, след като е било потърсено нейното съдействие.

"Фронтекс-2" ще помага за решаване на проблеми, възникнали по външните граници на Европейския съюз. Това включва трудности, предизвикани от миграционен натиск, но не се свежда само до тях.

Новата агенция, която би трябвало да заработи в близките месеци, ще реагира и при ситуации, свързани с тероризъм и организирана престъпност и други рискове. Що се отнася до миграцията, която засега е най-болният проблем на европейските граници, от агенцията ще се очаква да действа в две основни посоки.

Едната е гранична охрана, т.е сдържане и превенция на мигрантския натиск. Другата е помощ за връщане на мигранти, които незаконно са нарушили границата. Тя обаче ще влиза в действие единствено, ако страна членка на ЕС изрично поиска нейната помощ.

Предвидена е и хипотезата, че тя не може или не иска да направи това, тогава съседните й страни ще имат правото да възстановят вътрешния граничен контрол.

„Бащите“ на новата европейска служба специално са се погрижили за нейното техническо снабдяване. Бъдещите „еврограничари“ ще разполагат с автомобили, плавателни съдове, дронове, прибори за нощно виждане, апаратура за снемане и сравняване на пръстови отпечатъци и т.н.

Залага се и на гъвкавото вътрешно информиране между звената на новата гранична и брегова служба. Ще бъдат назначени специално офицери за свръзка, като всеки от тях ще наблюдава до 4 държави.

Над 300 милиона евро е първоначалният бюджет на агенцията, като се предвижда възможност още догодина той чувствително да бъде увеличен.

Не е изключено и увеличаване на служителите й – над числото 1500 – ако възникнат рискове, които го налагат.