Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски заяви, че всички мерки, за които транспортните фирми настояха с цел намаляване ефекта от по-високите цени на горивата, са приети, предаде Дарик радио.

Те трябва да бъдат оформени като законодателни текстове и да влязат за разглеждане в ресорните комисии до една седмица. Друга мярка е да се поставят колонки само с биогориво в бензиностанциите, което ще доведе до намаляване с 30 % на разходите на по-старите автомобили.

Превозвачите и управляващите са се договорили и за отлагане на 5-процентния биокомпонент.
"Каране на чисто биогориво - производителите на биогорива ни увериха, че тогава ще има биогороиво от порядъка на 2 лева – 2,02 лева, което ще бъде много добре за старите автомобили. В момента разликата е около 0,60 стотинки, защото дизеловото гориво е 2,70 лева. При 2,10 лева – това са над 30% поевтиняване на горивото", обясни Столарски.

"Другото е за ограничението на внос на горива в България на чужди превозвачи на 550 литра, което е реципрочна мярка. Третото, което е, да може да се вкарва гориво от самите превозвачи потребители при заплащане на съответните данъци и такси предварително", обясни той.

На срещата е предложено да се предприеме възстановяване на ДДС на лица, които са местни за Турция, добавиха от финансовото министерство. 
За целта Министерство на външните работи трябва да изпрати нота до турската страна, с която да информира за намерението да се започнат незабавни преговори за подписване на споразумение за възстановяване на ДДС при ограничен обхват само за горива и смазочни материали, и спазване на принципа на реципрочност и пропорционалност.

Обсъдено е министърът на регионалното развитие и благоустройството да предприеме действия по изменение и допълнение на тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура", като се въведе диференциация според екологичната категория, както и да се търси решение за директен внос при адекватно плащане на акцизи от страна на вносителите.

Заседанието на работната група за набелязване на мерки за намаляване на цените на горивата е било по настояване на премиера Бойко Борисов и е ръководено от зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева