Код „Жълто” предупреждава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но гражданите трябва да бъдат внимателни.

От Института призовават хората да бъдат в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете. Лекарите съветват гражданите да се пазят от жегите, да се избягват разходките в обедните и следобедните часове, когато слънцето е най-силно, и задължително да се пие повече вода.

Максималните температури днес ще бъдат между 33 и 38 градуса, в София - 33 градуса. В източните райони ще духа слаб до умерен североизточен вятър. След обяд главно над планинските и източните райони ще се появи купеста облачност, но вероятността за валеж е малка.

Над Черноморието ще е предимно слънчево, с купеста облачност в следобедните часове. Само на места е възможно да превали краткотрайно. Вятърът ще е до умерен от североизток. Максималните температури по крайбрежието ще са 31-34 градуса, температурата на морската вода е 25-27 градуса, вълнението на морето ще е до 2-3 бала.

В горещите дни е много важно да се поемат големи количества течности - най-малко четири литра дневно. Това каза д-р Никола Николов, главен експерт по бедствията в Дирекция „Мениджмънт на бедствията” към Българския червен кръст, цитиран от "Фокус". Той препоръчва в жегите да се пие вода и да се избягва алкохолът.

„Хората предпочитат бира, но противно на очакванията, че ще утоли жаждата, тя може да причини вреда. Сладоледът също не е за препоръчване. Ненапразно в арабския свят пият и чай, топли напитки, които предотвратяват прегряването”, каза д-р Николов.

За предпочитане е в горещите дни да се консумират плодове, а тежката храна да се избягва. Като цяло трябва да се яде в по-малки количества.

Противопоказно е поемането на тежка храна като тлъсти меса, по-тежки храни, които са с по-силни подправки, така че за предпочитане са постните храни, зеленчуковите, хладните. Нашият таратор е изключително полезен по време на горещините, особено ако му сложите и лед, посочи д-р Николов.

Вижте детайлната дългосрочна прогноза на Дир.бг