По време на Националния референдум на 27 януари за валидна се смята само подадена бюлетина, която е попълнена със син химикал, а избраният отговор е посочен чрез запълване на квадратчето с „Х”.

Въпросът "Да се развива ли ядрената енергетика у нас чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" е написан върху бяла бюлетина. Бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна. Както в деня за размисъл, така и в деня на вота е абсолютно забранена всякаква агитация.

Не е допустимо да се използва общинският транспорт за послания, свързани с референдума, както и да се поставят агитационни материали на разстояние от 50 метра около секциите за гласуване.

От ЦИК напомнят, че купуването и продаването на гласове е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда строги наказания. Санкцията за тези, които купуват избиратели е глоба до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. А тези, които се изкушат да продадат гласи си и това се докаже, ги чака глоба до 5 хиляди лева и затвор до 3 години.

Ако все още не сте проверили къде е вашата секция, информация може да получите на интернет страницата на ГРАО, като изпратите SMS с ЕГН-то си на номер 18 429 или ако се обадите на телефон 0800 147 26.

Гласуването на 27 януари започва в 6 часа и продължава до 19 часа. Първите социологически проучвания могат да бъдат оповестени след 19.00 часа, съобщи Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той посочи, че ЦИК е регистрирала четири социологически агенции, които да провеждат екзитполовете в деня на гласуването. Това са Афис ООД, Болкан Бритиш Соушъл Сървейс АД, Сова 5 АД и Алфа Рисърч ООД.

Във връзка с референдума, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов определи понеделник, 28 януари, за неучебен ден за учениците от всички училища на територията на България. Зимната ваканция ще бъде три дни - от 22 до 25 февруари. А през пролетта учениците ще почиват 10 дни - от 29 март до 7 април. Само завършващите ще имат по-кратка пролетна ваканция - от 29 до 31 март включително.