Агитацията по въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?” в деня за размисъл е недопустима.

Троянов посочи, че правилата в деня за размисъл се подчиняват на забрани въведени с изборния кодекс.

По време на Националния референдум на 27 януари за валидна се смята само подадена бюлетина, която е попълнена със син химикал, а избраният отговор е посочен чрез запълване на квадратчето с „Х”, посочи Троянов.

Всеки български гражданин с избирателни права, който желае да упражни правото си на глас, може да го направи в изборна секция според неговия постоянен адрес. Легитимирането става само с валидна лична карта, а гражданите, родени преди 31. 12. 1931 г., могат да използват зелен паспорт. Всички, които са загубили своята лична карта, или тя е с изтекъл срок на валидност, трябва да посетят управлението на МВР, да подадат заявление за издаване на нова лична карта и да получат служебна бележка, с която да се легитимират в избирателна секция в деня на референдума.

След като представи документ за самоличност, гласоподавателят получава бюлетина и плик, влиза в кабината за гласуване и там отразява гласа си. Бюлетината съдържа въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?” и два възможни отговора – „Да” или „Не”, поясни Бисер Троянов и добави, че след това бюлетината се поставя в плика за гласуване и се пуска в прозрачната изборна урна.

Ако след края на изборния ден, все още има граждани, които искат да упражнят правото си на глас, но не са успели, председателят на секцията взима техните документи за самоличност и им предоставя възможност за упражняване на глас. Учениците и студентите, които се обучават редовна форма в различно населено място от постоянния им адрес, могат да упражнят правото си на вот в секция в близост до учебното им заведение. Там те трябва да представят заверена студентска или ученическа книжка и да попълнят декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват в друго населено място, допълни Бисер Троянов.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община. Секциионните помещения ще се оборудват от общинската администрация под контрола на РИК, посочи Троянов. Той обясни, че книжата се предават на Секционните избирателни комисии, запечатват се и се поемат от охраната на МВР, след което на 27 януари се доставят в секционните помещения и се разпечатват в 6 часа от Секционните избирателни комисии.

В 6 часа на 27 януари гласуването започва и продължава до 19 часа.
Първите социологически проучвания могат да бъдат оповестени след 19.00 часа, каза Троянов. Той съобщи, че ЦИК е регистрирала четири социологически агенции, които да провеждат екзитполовете в деня на гласуването. Това са Афис ООД, Болкан Бритиш Соушъл Сървейс АД, Сова 5 АД и Алфа Рисърч ООД. Говорителят на ЦИК информира, че предстоящият референдум ще бъде наблюдаван от неправителствените организации - фондация "Галъп Интернешънъл", Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, сдружение "Корективи", сдружението "Институт за развитие на публичната среда", "Екологично сдружение за земята, Национална асоциация студентите и младежите, сдружение "Европолитико", Европейско общество за защита на човешките права - България.

Изборният процес ще бъде наблюдаван и от международната неправителствена организация "Демокраси Интернешънъл", каза още говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Във връзка с референдума, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов определи понеделник, 28 януари, за неучебен ден за учениците от всички училища на територията на България. Зимната ваканция ще бъде три дни - от 22 до 25 февруари. А през пролетта учениците ще почиват 10 дни - от 29 март до 7 април. Само завършващите ще имат по-кратка пролетна ваканция - от 29 до 31 март включително.