"Когато обществото изпитва липса на доверие към човек или институция, е редно гласът му да бъде чут. Очевидно напрежение има, под въпрос е поставена и местната власт и ние сме солидарни с това, което хората желаят". Така председателят на ГЕРБ във Варна Иван Портних обясни решението партията, която издигна Кирил Йорданов за кмет, да оттегли подкрепата си за него. По повод искането на оставката на кмета от партията свикаха специална пресконференция в Морската столица.

Позицията е съгласувана лично с премиера в оставка Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ, стана ясно от думите на Портних.

Рано тази сутрин самият Кирил Йорданов е бил уведомен за решението. На въпроса дали е редно да се саморазпусне Общинският съвет, ако хората го поискат, Портних отговори: "Никой от нас не се е хванал с две ръце, било то за власт или влияние. Ако това е желанието на хората и има липса на доверие, ние няма да направим нищо различно от това, което обществото иска. Оттеглянето на подкрепата е свързана с желанието на ГЕРБ Варна да се развива по най-добрия начин".

Депутатът Димитър Атанасов изрази надежда, че Кирил Йорданов ще вземе най-правилното решение и ще постави достойнството си над всичко. "Ако не го направи, Варна вече няма да е неговата партия", коментира той.

След дълго мълчание управляващата партия, която подкрепи Кирил Йорданов за четвърти мандат кмет на Варна, излезе с официално становище. Това се случи преди официалните прояви за националния празник и два часа преди да започне планираният многохиляден протест по улиците на града.

"В 8.50 ч. малко преди литургията разбрах, че г-н Портних е свикал извънредна пресконференция, на която е обявено свалянето на доверие от мен", заяви самият Йорданов, цитиран от БГНЕС.
"Още не съм запознат с декларацията на ГЕРБ, но щом са решили, това е тяхно право. Ще свикам извънредна сесия в понеделник, на която ще обявя решението си", добави кметът.
"Не им е лесно, няма политическа сила, на която да й е леко в такава ситуация",
каза кметът, цитиран от БТА.

Трябва да се направи пълна проверка на всички сделки във Варна, каза министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от bTV.
За оставката на Кирил Йорданов той посочи, че решението е в ръцете на градоначалника на морската столица. Варна е уникален град, допълни Младенов.