„Без съмнение г-н Първанов е нужен на политическия живот, защото той натрупа много опит и направи много за тези 10 години. Първанов е нужен на БСП. Георги Първанов без съмнение е изключително подготвен за премиер”, посочи депутатът, цитиран от "Фокус".
 
По думите на Петков досегашният държавен глава работи с три правителства и запази взаимоотношения с трима министър-председатели, с три различни формата на управление на страната.
Според депутата Първанов е направил България център на културните коридори, в един твърде чувствителен на тази тема регион като Балканския, успял е да постигне изключителни успехи в преговорите с един много труден партньор като Русия. Той бил и в основата на това Русия да върне на 100% дълга си към България.
 
"Георги Първанов беше един от най-обругаваните, клеветените и наскърбени политици, но въпреки това народът го одобрява", каза още Румен Петков.

Преди седмица Първанов каза, че ще се опита да потърси своето ново място в политиката, което "ще бъде не само и може би не толкова организационно, колкото като генериране на идеи, колкото като създаване на възможност за консолидация на различни политически партии".

Той коментира неотдавна и че ще се върне в БСП след изтичането на втория му мандат.