Бившият лидер на БСП и президент от 2002 до 2012 година коментира кадровите решения на управляващите. Според него, когато вече си на ръба, трябва да мислиш всеки ден да оцелееш във властта и да правиш реформи, затова не можеш да си позволиш груби субективни решения.

"Защо никой не коментираше кадровите управленски решения на Тройната коалиция? Защо имаше баланс и работещ климат? Защото тогава имаше разум, мъдрост и отговорност. "Позитано" да не се крие и да не бяга от собствената си отговорност за решенията, които предлага. Случило се е нещо зад кулисите, а не в залата, където се вземат решенията на "Позитано". Аз заемам последния ред на тази зала, но виждам всичко, което се случва”, заяви Първанов пред Нова телевизия. 

По думите му в БСП няма единство, а решенията се вземат в много тесен кръг, който не е легитимен. Според него някои от решенията, за които е станало ясно от медиите, навяват мисълта за икономически интереси, като например първите решения за службите на кабинета. 

Първанов подчерта, че лидерът на управляващата партия (Сергей Станишев - б.р.) е изпуснал много възможности да се оттегли елегантно, което е щяло да укрепи партията и да я промени. Можело да го направи още, когато беше избран или дори номиниран за председател на ПЕС.

Самият Борисов трябва да признае, че съжалява за подкрепата, която даде на Станишев на конгреса през миналата година. Тогава ми стана ясно, че има има доста задкулисни игри и аз не искам да участвам в такива игри”, посочи още Първанов.  

Нов ляв проект 

Георги Първанов бе помолен да коментира неофициалната информация, че заедно с бившата депутатка от левицата Татяна Дончева ще правят ново политическо движение.

Той заяви, че появилата се информация може би е хвърлена в публичното пространството с цел да предотврати евентуално създаване на нова партия.

"Нуждата от един нов ляв проект ще се увеличава с времето. И в момента има нужда от такъв", категоричен бе той.

По думите му са останали много избиратели, които нямат избор и те трябва да получат този шанс.

„БСП задължително трябва да се промени идейно. Виждаме, че в цяла Европа левицата търси нови групи. Не може пенсионерите да бъдат единствената група, на която се опира българската левица", каза още Първанов.

Той призова да се възроди вътрешната демокрация в левицата. Първанов дори предложи да бъде направен вътрешнопартиен референдум за плоския данък. И разкритикува ръководството, че след като предизвика референдум за „Белене”, сега не правителството, а то бави честния отговор на въпроса какво правим с новата ядрена централа.

Бившият държавен глава съобщи, че има намерение да направи мрежа от дискусионни клубове, които ще стартират на 22 септември. Първата ще се казва „А сега накъде?” и в нея ще участват и хора от лявото пространство. 

"Ако проектът АБВ не беше замразен, сега БСП и ДПС нямаше да разчита на "Атака", коментира още Първанов и добави, че очаква от кабинета проява на характер. 

Попитан би ли сложил подписа си под искането за инпийчмант на президента Росен Плевнелиев той отговори, че не би го направил, защото иска стабилни институции.