Това обяви пред bTV Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите и бивш депутат. Според него никога няма да стигнем до истината за КТБ.

По думите му обвиняеми за фалита на банката и милиардите загуби за данъкоплатците трябва да са много повече хора на по-високи постове, а не касиерки, счетоводители и подуправители на БНБ. Отговорност трябвало да носят управителят на БНБ, шефът на ДАНС и шефът на Комисията за финансов надзор.

"Такава огромна кражба, която да бъде пропусната през мрежите на всички контролни институции - БНБ, ДАНС, КФН и всички останали, означава, че може да го направи всеки. Не е сериозно сега обвиняем да е само подуправителят по това време на БНБ, който е отговарял за банковия надзор - Цветан Гунев, а управителят тогава Иван Искров да казва, че не е знаел нищо за състоянието на КТБ. Това е като в едно министерство, където всеки зам.-министър си има ресор и министъра да каже, че не знае какво става в министерството му - напротив, той трябва да знае и отговаря за всичко случващо се там, същото се отнася и за централната банка", каза още Кадиев.

„В случая с КТБ няма как 3.6 милиарда да изчезнат просто ей така и да не се забележи - това означава, че или БНБ няма смисъл от нея, или управителят ѝ Иван Искров е знаел за случващото се. Аз съм убеден, че в случая става дума за второто", допълни бившият депутат.

Според него Искров трябва да е подсъдим и в затвора, а не да прави бизнес с вино.

Кадиев не може да си обясни и защо не е отнет лицензът на KPMG, след като са излезли с доклад, че само 1,7% от кредите в банката са лоши, а после се оказа, че лошите са 90%. Компанията дори не е глобена, защото глобата от 250 хил. лв. е паднала в съда, каза той.

Според него няма и как държавата да е спечелила 105 млн. лв. от фалита на КТБ, както обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него това са пари от ФГВБ, които се плащат от банките, които си застраховат кредитите от хората.

"Дали ще ги платим през бюджета чрез моите данъци или през банките чрез нашите кредити е едно и също", каза Кадиев, който добави, че тази печалба е съвсем формална.

Подобен е случаят с НДК – липса на контрол, смята още Георги Кадиев. Според него Томислав Дончев трябвало да е подсъдим.

"Какво означава четири пъти да получава писмо за НДК и да си затваря очите", заяви бившият депутат. Той добави, че ролята на Дончев в този скандал, може да бъде сравнена с тази на Иван Искров и подуправителя на БНБ, които са проспали фалита на КТБ.

На въпрос, кой може да е взел парите от НДК, Кадиев запита, как може един министър да обвинява един директор, после премиерът да връща директора на същия пост? Той припомни, че има ясни и неоспорими данни за действията на Мирослав Боршош в писмо от 2015 година от втория директор на НДК Оли Груева, която след това е освободена, Боршош обаче остава и променят принципала - дават НДК на Дончев. Който пък три години си затваря очите за неговите действия.
От тези действия Кадиев прави извода, че парите са взети от ГЕРБ.