Неприемливо е за нас увеличение на газа повече от 5%, каза икономическият експерт на КТ „Подкрепа" Мика Зайкова пред БНТ, цитирана от КРОСС.
"Булгаргаз" настоява за близо 30% поскъпване на газа от 1 юли, в противен случай нямало да може да плаща синьото гориво на "Газпром". От ДКЕВР считат, че поскъпването трябва да е около 25%.
"Цената, освен себестойност и печалба, има и другата - платежоспособност. Топлоенергията става непродаваема. Ние ще фалираме топлофикациите по друг начин - като клиентите не си плащат или се откажат да плащат", обясни Зайкова.

Най-страшното, според синдикалния експерт, е че с тези цени ще се  предизвика нова корекция на бюджета, защото ще се свие потреблението, част от бизнеса ще фалира, а това значи нова безработица и намалени приходи от данъци в бюджета. Това ще предизвика и повишаване на инфлацията.
Има възможност цените да бъдат натиснати надолу, смята Зайкова. Според нея е крайно неприемливо наличието на 4 комисионери между "Булгаргаз" и потребителите.

От КНСБ също изчисляват, че при 25% скок на газа цената на парното ще се увеличи средно с 12% - цени, които нито населението, нито бизнесът ще понесе. "Вече има заявени намерения, ако тази цена влезе в сила, да започнат протестни действия, включително и гладна стачка, защото хората нямат избор", коментира Любен Тонев от КНСБ, предаде БНР.

Социалното министерство е против рязко повишаване на цените на енергоносителите и е за търсене на механизми държавата да компенсира примерно "Булгаргаз". Това се казва в позиция на министър Тотю Младенов, цитирана от пресцентъра на министерството. По думите на министъра така ще излезе много по-евтино отколкото да се компенсират доходите на хората заради увеличението. В условия на криза бюджетът не може да си позволи да компенсира доходите, допълни Младенов, имайки предвид целевите помощи за отопление.

Икономическият министър Трайчо Трайков обаче е категоричен, че този път държавата няма да се меси, за да сваля цената на газа по примера на предходното тримесечие. Тогава с негова заповед  цената на газа, постановена от ДКЕВР от 1 април, бе намалена с 5%.

Днес на извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество синдикати, работодатели и представители на правителството ще търсят изход за смекчаване на исканото от "Булгаргаз" поскъпване на газа.
До края на този месец ДКЕВР трябва да се произнесе за цените на тока, природния газ и парното, като последните две тарифи са пряко свързани.