Това се посочва в становище на синдиката след вчерашния Конфедеративен съвет на КТ "Подкрепа", изпратено до БТА. Настояваме на заседанието да бъдат поканени председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, заявяват от синдиката.

В условия на криза, при наличие на спад в потреблението, замразени и намалени доходи на населението, рязкото повишаване на цените на енергоносителите ще има прокризисно действие и рязко ще влоши и без това мизерното жизнено равнище на населението, смятат от синдиката.

Цената на природния газ е важен компонент, както като суровина, така и като енергоизточник в себестойността на всички отрасли, отбелязват от "Подкрепа". Според синдикалната организация това обстоятелство ще доведе до влошаване на икономическото състояние на българския бизнес, повишаване задлъжнялостта на населението и бизнеса, свиване на активностите и повишаване на безработицата, рязко повишаване на инфлацията и екстремен отлив на абонати от топлофикациите и неминуеми фалити.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов също се обяви против поскъпването на газа и електроенергията. "Нямаме пари да компенсираме доходите, ако се вдигне цената на газа с 28%, това е безумие", каза още Младенов.

Поисканото от "Булгаргаз" увеличение за природния газ от 1 юли е с 24%, а на тока - с 2%. По-високите цени на газа означават и поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли най-малко с 15 процента. За някои топлофикации поскъпването може да надхвърли 30%.
Вчера стана ясно, че всички електроразпределителни дружества сериозно са нарушили лицензите си за доставка и разпределение на ток и ще бъдат глобени.