Лидерът на ГЕРБ подчерта пред журналисти, че е имал официална среща с него, предаде БТА.

"Така че какъв донос, какви 5 лева?", попита Борисов. 

Преди дни ЕК поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон. Според комисията те целят да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство.

Той припомни, че позицията на ГЕРБ по принцип е "за" "Южен поток", но при спазване на нормални европейски и български процедури. България има своите интереси, когато искат да направят "Южен поток" така, че по него да тече само руски газ, ние искаме да се приложи третият енергиен пакет, уточни бившият премиер. 

"Сравнението е все едно за една магистрала да кажеш, че по нея ще карат само български и турски тирове. Като имаме газопровод, защо да не тече газ и от други места, да събираме повече такси, още повече, че през следващите години страната ни ще бъде един от големите производители на газ в Европа - находището "Хан Аспарух" е богато на газ и на петрол", допълни Борисов. 

Той видя трик в действията на управляващите по отношение на Закона за енергетиката. По думите му, за да не се изложи кабинетът пред Брюксел с промени, които нарушават европейското законодателство, те се внасят от депутати от БСП. От една страна, те щели да казват - ние се опитваме да помагаме, от друга страна правителството, като отидело в Брюксел, щяло да каже - нашата позиция е друга. 

Борисов отново се обяви за краткосрочни, но пълни санкции срещу Русия, или изобщо да не бъдат налагани такива.

Според него страната ни или трябва да подкрепи пълни санкции срещу Кремъл, които да засягат и големите петролни, газови, атомни и други компании, или да гласува срещу налагането на частични санкции.

"Ако премиерът Орешарски предложи такова нещо, бих го подкрепил, но да кажат ясно - ние сме против санкции", призова той. 

Междувременно премиерът заяви на блиц-контрола в НС, че правителство има изключително балансирана позиция за кризата в Украйна, в частност взаимоотношенията ЕС-Русия, предаде БГНЕС.

"Бихме искали и се надяваме да не се стигне до трети кръг широко мащабни санкции срещу Русия поради негативния ефект, който ще имат върху икономките на страните-членки. Двата кръга санкции са общо съгласувани в ЕС и не са със сериозни последици за взаимоотношенията между ЕС и Русия, а и за самите членки с Русия. Подкрепили сме тези решения", подчерта премиерът.

Орешарски добави, че правителството се ръководи от българските интереси, а българските интереси не се защитават с едностранчивост в позициите.