Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Гърция на 27 и 28 май, потвърди пресслужбата на Кремъл.

Очаква се по време на разговорите с гръцкия премиер да бъдат обсъдени ключови въпроси за проекти в енергетиката и транспорта.

Според местни новинарски сайтове руският президент ще направи предложение за пренос на синьо гориво по планирания гръцко-италиански газопровод.

На 25 февруари Газпром, италианската компания Едисон (Edison) и гръцката ДЕПА (DEPA) подписаха меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия.

Страните, подписали меморандума, възнамеряват да използват в максимално възможен обем резултатите от работата, извършена от Едисон и ДЕПА по проекта ИТГИ Посейдон (ITGI Poseidon - интерконекторна връзка Турция-Гърция-Италия "Посейдон"), който е съвместен между Едисон и ДЕПА.

В условията на конфликт с Турция единственият начин Газпром да доставя газ в Гърция става съживяването на "Южен поток", към който сега активно се стремят редица страни от ЕС.

Девет години след последното си посещение в балканската страна, държавният глава на Руската федерация ще се срещне с премиера на Гърция Алексис Ципрас, преди да вечеря с президента на страната Прокопис Павлопулос в петък.

Путин ще бъде съпроводен от няколко министри и делегация от бизнес лидери, чиито компании оперират в Гърция или имат интерес от това.

Тя ще включва главата на „Газпром“ Алексей Милер.

Разговорите между руски, гръцки и италиански представители предхождат посещението и вече се провеждат.

Като част от руската делегация в Атина ще пристигне и патриарх Кирил.