Той бе обявен за национално издирване в средата на август от властите в Тбилиси, след като ден по-рано Главната прокуратура го обвини заедно с бившия началник на Службата за държавна охрана Темур Джанашия в кражба на 8,837 милиона лари (около 5,1 млн. долара) държавни средства, предаде БТА.

В интервю за държавната грузинска телевизия посланикът на Грузия в Гърция Давид Бакрадзе уточни, че информацията за местонахождението на Саакашвили е била получена от началника на полицията на остров Самос. Бившият президент е бил на яхтата заедно с няколко граждани на Грузия, Холандия и Турция.

Бакрадзе посочи, че при проверката на паспортите на пътниците в яхтата се оказало, че в базата данни на гръцките граничари се е появила информация за искане на Грузия за задържане на Саакашвили.

Изхождайки от факта, че процедурите по обявяването му за международно издирване все още не са приключили, гръцката страна не е имала право да го задържи, каза грузинският посланик, като добави, че след това пътниците на яхтата са продължили пътуването си в посока към Турция.

На 31 август Главната прокуратура на Грузия съобщи, че са започнати процедури за обявяването на Саакашвили за международно издирване. Те обаче не са приключили.

В края на юли пък бившият държавен глава бе подведен под отговорност и за издадена заповед на силите на реда да използват сила срещу демонстранти и служители на тв канал "Имеди" на 7 ноември 2007 г.

Срещу Михаил Саакашвили бе отправено и още едно обвинение - че по негова заповед е започнал "незаконен процес" по отнемане на имуществото на бизнесмена Бадри Патаркацишвили.