Лагерът в Идомени е разположен при гръцко-македонската граница. В него по някои оценки от месеци живеят около 8400 души.

Операцията започна рано тази сутрин, а на журналистите бе отказан достъп до района. Правителствени и полицейски представители заявиха, че бежанците и мигрантите в Идомени ще бъдат постепенно прехвърлени в нови, организирани лагери.

За операцията в Идомени са изпратени около 20 отряда от полицейските сили за борба с безредици с обща численост около 400 полицаи.

През изминалите две седмици 2 500 души са напуснали лагера, след усилия обитателите му да бъдат убедени да се изнесат от там.

След закриването на т. нар. "Балкански маршрут", в северна Гърция, близо до село Идомени бежанци и мигранти са сформирали импровизиран лагер. Те вече няколко пъти се опитваха да пробият границата със съседна Македония.

Очаква се евакуацията да се проведе в рамите на три дни. Властите възнамеряват да изпратят бежанците и мигрантите в местата за настаняване в околностите на град Солун, където те ще могат да потърсят медицинска помощ и да се свържат с организации, занимаващи се с проблемите на бежанците.