Реакцията на македонските власти, които използваха сълзотворен газ срещу щурма на бежанците повлия на решението им да напуснат Идомени, предаде БНР.

След като вчера отново беше разпространена листовка с призив за нова атака на македонската граница, бежанците не участваха в поредната "провокация", съобщават властите по охрана на лагера.

Полицията задържа 17 доброволци-чужденци под съмнение, че именно те са разпространявали листовките. Води се следствие по случая след намеса на прокуратурата.

Оттеглят се и от Пирея майки с деца към лагерите за временно настаняване. Тази нощ отново имаше сблъсъци между афганистанци и сирийци. Критично е положението с настанените над 6 хиляди души на старото летище в Атина, където няма условия, но въпреки това мигрантите отказват преместване.

На островите в Егейско море видимо се наблюдава рязко спадане на бройката мигранти, които пристигат от турския бряг. На остров Лесбос пристигнаха и експерти на Европол, за да се предотврати евентуално влизане на джихадисти по този маршрут. Европол си сътрудничи с Фронтекс и гръцката морска охрана.

Опозицията внесе за обсъждане в парламента проблема с блокираната железопътна линия Солун-Скопие и огромните загуби за бизнеса. Настояват полицията да премахне палатките на мигрантите, които повече от месец са на линията.