Това показват данните от последното национално-представително социологическо изследване на "Галъп интернешънъл", представени от Първан Симеонов, цитиран от "Фокус". Проучването е направено между 10 и 17 март сред 1005 души в страната и беше представено днес, уточни БТА.

71% от анкетираните смятат, че общото икономическо положение в страната е станало по-лошо, 20% - че е останало същото, а пет на сто - че е по-добро.
На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с преди една година, 62% от анкетираните посочват, че сега е по-зле, 33%, че няма разлика, и едва две на сто заявяват, че е по-добре.
41% от анкетираните смятат, че материалното положение на семейството им ще се влоши през следващите 12 месеца, 31 на сто, че ще остане същото, и 11 на сто, че ще се подобри, показват данните.
86% от участвалите в проучването смятат, че цените на основните стоки ще растат в близките 2-3 месеца, 5%, че няма да се променят, и едва 1% смятат, че ще намаляват.
52% от анкетираните очакват, че безработицата ще расте, 24%, че ще остане на същата, а 7 на сто, че ще намалее.

Електоралната подкрепа за ГЕРБ е намаляла за година с 15%, показва още проучването на "Галъп". Ако парламентарните избори бяха днес, 24.4 % биха гласували за ГЕРБ, докато през март 2010 г. те са били 39.9%.

В последните три месеца се достигат нива на песимизма, отчитани последно през времето на управление на Тройната коалиция, коментира резултатите от изследването социологът Живко Георгиев, цитиран от "Фокус". По думите му през последните месеци се отбелязва спад в оценките на хората за справянето на правителството с корупцията и управлението на страната като цяло.
„Няма нито една социална група, в която негативните тенденции да не са се увеличили. Това означава, че започва да доминира нагласа, която не обещава нищо добро, нито в икономиката, нито в политическия живот”, допълни социологът.