По официални данни близо 995 хиляди евро са дневните загуби на транспортните компании заради закъсненията на доставките на товарните автомобили.

Действащият лидер на Лейбъристката партия Хариет Харман поиска френското правителство да изплати обезщетения на британските превозвачи, засегнати от хаоса в Кале,съобщи БНР.

Търпението на много от шофьорите също е на изчерпване. Водачът на товарен автомобил Брайън Гилбърт коментира пред "Евронюз": "Да не би да чакаме някой шофьор на камион да бъде убит? Защото това може да се случи. От снимки в социалните мрежи виждам, че това не е далеч. Какво ще направим, ако някой от имигрантите е въоръжен?"

Британският премиер Дейвид Камерън се ангажира, че ще работи тясно с френските власти за бързо справяне с кризата, в която хиляди имигранти се опитват да преминат Ламанша в търсене на по-добър живот на острова.

Мигрантите, заловени на излизане от тунела във Фолкстоун, могат да депозират молба за убежище във Великобритания. Те се прехвърлят в център за незаконни мигранти в британския град Дувър, разположен в бивша крепост. Според компанията Евротунел над 37 000 мигранти са се опитали да преминат от януари досега през тунела под Ламанша, но в много случаи техните опити са били осуетени