Решението на днешната среща на външните министри на 28-те членки на съюза е било взето с единодушие, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Включването в черния списък означава, че на определени членове на организацията ще бъде наложена визова забрана и че ще бъдат замразени банкови авоари на организации, свързани с Хизбула. 

Досегашните опоненти на решението сред страните членки са били убедени да го подкрепят благодарение на доказателствата от България за участие в атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на Хизбула за виновен, че е помагал в планиране на нападения над израелци в Кипър. 

Няколко европейски страни са посочили като аргумент и намесата на Хизбула в сирийския конфликт.

Вътрешният министър на България Цветлин Йовчев потвърди миналата седмица, когато бе отбелязана една година от терористичния акт, че има връзка на Хизбула, за което вече имало и допълнително данни.

Хизбула отрича каквато и да било връзка с атентата в България.

Хубаво е, че ЕС реши да нарече Хизбула с истинското й име – терористична организация, заяви холандският външен министър Франс Тимерманс.

Днес преминахме един важен етап, като санкционирахме военното крило, замразявайки активите му и възпрепятствайки финансирането му, а по този начин и капацитета му за действие”, добави той.

Когато на европейска земя бъде извършен терористичен акт, трябва да последват ответни действия, заяви пък британският външен министър Уилям Хейг.

Именно Великобритания първа поиска включването на военното крило в черния списък, но досега ЕС бе в задънена улица с решението заради несъгласието на няколко държави.

Хейг коментира, че това няма да "дестабилизира Ливан или да има сериозни неблагоприятни последици".

Досега ЕС устояваше на натиска от САЩ и Израел да включи Хизбула в списъка, изтъквайки, че това може да породи нестабилност в Ливан, където Хизбула участва в управлението, и да засили напреженията в Близкия изток. 

Именно заради това сега ЕС е заявил желанието си „да продължат диалога” с всички политически сили в Ливан.

Решението на министрите е политическо споразумение, което трябва да придобие юридическа форма, за да влезе в сила. Прилагането на санкциите обаче ще бъде сложно, тъй като съответните европейски служби ще трябва да разгадаят връзките между различните крила в организационната мрежа на Хизбула и да преценят кой би могъл да бъде определен като принадлежащ към военното крило.

Според европейски представители информацията за присъствието и за авоарите на Хизбула в Европа е оскъдна.

След като преди няколко дни Ливан поиска Хизбула да не бъде включвана в списъка, докато няма категорични доказателства, днес външният министър Аднан Мансур окачестви решението на ЕС като „прибързано”. Той подчерта, че страната обмисля своята реакция.