Вътрешните министри от ЕС одобриха разпределянето през следващите две години на 40 000 кандидати за убежище, намиращи се в Гърция и Италия. Министрите обаче не постигнаха единодушие за задължително разпределяне на допълнителни 120 000 бежанци, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария, съобщи люксембургското ротационно председателство на ЕС.

Съгласие за 40-те хиляди

"Това решение е временен и извънреден механизъм за разселване на мигранти от Италия и Гърция в други страни членки в течение на две години. То обхваща лицата, нуждаещи се от международна защита, пристигнали и които ще пристигнат на територията на двете страни между 15 август 2015 и 16 септември 2017 г.", се казва в изявление на Съвета на ЕС, цитирано от ТАСС и БТА.

Страните от ЕС ще получават по 6000 евро на всеки приет от тях мигрант. Дания и Великобритания не участват в това решение, се казва в изявлението.

Днешното решение проправя път за създаването в Гърция и Италия на центрове за регистрация на бежанците и за идентифициране на онези, които действително имат основания да искат убежище.

Преразпределението е доброволно и други страни от ЕС досега са обещали да приемат 32 256 кандидати за убежище. Целта е да бъде достигнато числото 40 хиляди до края на годината.

Министрите обсъдиха и разпределянето на още 120 хиляди бежанци

"Голямо мнозинство от държавите се обединиха около принципа за разселване на 120 000 бежанци, но засега не всички застават зад такова решение", призна люксембургският външен министър Жан Аселборн, цитиран от Франс прес и БТА.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер съобщи, че страните от ЕС "са се споразумели по принцип" за разпределението на 160 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария в повечето останали страни членки, предаде Асошиейтед прес.

Той каза, че предварителното споразумение на днешната среща на 28-те вътрешни министри не е определило изцяло квотите за бежанците, които страните членки трябва да приемат.

Чехия, Словакия и Унгария са страните, които имат най-много възражения по предложението за разпределяне на бежанците по национални квоти.

Новите мерки, които страните от ЕС ще започнат да прилагат в отговор на мигрантската криза, ще бъдат конкретизирани на следващата среща на вътрешните министри от съюза на 8 октомври, добави той, цитиран от ДПА.

Мерките се отнасят до разпределянето на още 120 хиляди кандидати за убежище в Европа и създаване от ЕС на списък със сигурни страни.
Вътрешните министри са постигнали съгласие в един такъв списък да бъдат включени балкански страни, но остават разногласия дали и Турция трябва да фигурира в него, каза Де Мезиер.

Европейският съюз не може нито да отвори границите и да допусне всички бежанци, нито да ги затвори и да не допусне никого, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от ТАСС.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?