Изгледите за отношенията между Европейския съюз и Русия изглеждат лоши, след като европейските лидери номинираха Урсула фон дер Лайен за още един мандат като председател на Европейската комисия, а естонката Кая Калас беше избрана за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Кремъл.

Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, каза пред журналисти, че решението на ЕС да номинира Фон дер Лайен за още един мандат няма да промени нищо, тъй като нормализирането на отношенията на ЕС с Русия не е неин приоритет.

В коментар за избора на Калас за върховен представител по външната политика, Песков каза, че тя е известна с острите си антируски послания и не показала никаква склонност към дипломация, допълва БТА.

Европейският съвет одобри тази нощ Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. Новината съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Той добави, че за негов приемник като ръководител на Европейския съвет от 1 декември е бил избран бившият португалски премиер Антониу Коща. За следващ върховен представител на ЕС по външната политика е предложена Кая Калас, премиер на Естония.

Триото, което беше издигнато от три проевропейски политически семейства в ЕС - Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и европейските либерали, получи широка подкрепа от страна на лидерите, но не и единодушие.

Италианският премиер Джорджа Мелони се въздържа при гласуването за фон дер Лайен и гласува против Коща и Калас. Против гласува и унгарският премиер Виктор Орбан.

Според тях номинациите за топ позициите не отразяват резултатите от европейските избори, на които консервативните и крайнодесни политически сили в Европа значително увеличиха присъствието си в ЕП.

 

Решенията за Фон дер Лайен и Калас, както и за бъдещите еврокомисари, подлежат на гласуване от евродепутатите, като се очаква вотът за кандидатурата на Фон дер Лайен да бъде още през юли.