Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на върха на ЕНП в Брюксел, предаде "Фокус".

Премиерът е там на извънреден Европейски съвет във връзка с бежанската криза.

България подкрепя идеята в Сирия да бъде създадена зона за сигурност, както и да бъдат свикани преговори между ЕС, САЩ и Русия, каза още премиерът, цитиран и от БТА.

С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората веднъж да са близо до родните си места и второ, каквото трябва да им се помага, да им се помага там. Разбира се, конфликтът трябва да се прекрати час по-скоро”, подчерта премиерът.

Премиерът съобщи, че днес е получил писмо от своя турски колега. По неговите думи Турция изнемогва с милионите бежанци на нейна територия.

Натискът върху границата ще стане огромен. Времето се разваля, тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия и в другите държави, откъдето са тръгнали, смята Борисов.

Готови сме да се справим, но проблемът е много по-дълбок. Това са много милиони имигранти", добави той.
Над 10 милиона емигранти се очаква да влязат в България", заяви той. Само от Сирия ще са 7 млн., смята премиерът.

По неговите думи за турската страна е все по-трудно да удържа мигрантите, които няма къде да се върнат и трябва да влязат в България, за да отидат някъде.

Премиерът определи отношението на турската страна към мигрантите като изключително хуманно и европейско.
Турците полагат огромно усилие и се държат изключително хуманно и европейски. Много милиарди долари похарчиха вече по бежанците. Те не могат обаче вече да ги удържат, коментира Борисов.

Решението е да се реши първоизточникът на проблемите

Позицията, която ще защитавам днес на извънредния Европейски съвет във връзка с бежанската криза, е че каквито и мерки да се взимат сега, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред, каза Бойко Борисов преди да замине за белгийската столица, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Той е посочил, че на срещата в Брюксел ще настоява за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем.

"Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече. С влошаването на времето натискът ще стане по-голям, защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа. Иначе ще бъде поредното регистриране на събиране", коментира премиерът.

Събират ни да си говорим за нещо, което всички знаят, че без Америка и Русия да се разберат за Сирия, няма да се реши нищо”, подчерта по-рано пред журналисти Бойко Борисов.

Той призна, че заминава за срещата в Брюксел с неудоволствие, "вътрешните министри не се разбраха, отново ще се похарчат много пари за този извънреден съвет", цитира го „Фокус”.  По думите му щял  да кажа нещо, "което няма да се чуе”.

Върви се по повърхността, търсят се решения, които в никакъв случай не решават проблема”, подчерта премиерът и коментира, че всички в Брюксел знаят, че квотите няма да решат нищо.

Вчера Съветът на ЕС по вътрешни работи одобри квоти за незабавното разселване на 66 хиляди кандидати за убежище. Против решението гласуваха Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се въздържа.

Известно е, че България подкрепи задължителните квоти, като засега ще приеме още 852 бежанци.

Официално

Позицията на България е, че приемането на механизъм за релокация като отговор на кризисна ситуация е временно решение. Необходимо е намирането на трайно и солидно решение, с което да се ограничи натискът по външните граници и произтичащата от това вторична миграция.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За разпределянето в Европа на 120 000 мигранти.

АНКЕТА: Одобрявате ли квотите за разселване на бежанци?