В това са категорични европейските министри на търговията след срещата им в Братислава.

„Постигането на финално споразумение преди края на мандата на Обама не е реалистично“, заяви Петер Зига, министър на търговията на Словакия, която в момента ръководи ротационното председателство на ЕС.

Вторият мандат на американския държавен глава изтича в края на тази година.

Австрия и Франция ще предложат край на преговориje между САЩ и ЕС по ТПТИ и да започнат нови разговори за споразумение под друго име.

Това пък заяви австрийският министър на икономиката Рейнхолд Митерленер, цитиран от „ЮРактив“ БГНЕС.

„Разговорите за свободна търговия със САЩ трябва да започнат отново под ново име и с различни независими позиции“, заяви той в интервю за германския в. „Велт“.

Митерленер също така посочи, че той и френският търговски министър Матиас Фекл ще настояват за нов старт на преговорите по време на срещата на министрите на търговията в словашката столица Братислава. По думите му новите преговори трябва да започнат след изборите за нов президент в САЩ на 8 ноември.

Официално желанието на Вашингтон и Брюксел беше ТПТИ да бъде подписано, преди да изтече мандатът на настоящия американски президент Барак Обама.

Миналия месец Фекл заяви, че ще поиска спиране на разговорите за ТПТИ по време на срещата в Братислава. Тогава той каза в интервю за френското радио RMC, че преговорите вече нямат политическата подкрепа на Франция и страната ще настоява за тяхното прекратяване.

Преди това германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви в интервю, че преговорите по споразумението за свободна търговия са де факто приключили.

Пред „Велт“ австрийският министър Митерленер заяви още, че политическите ръководители трябва да са сигурни, че в споразумението са включени защити за инвестициите, направени по европейски модел и че ТПТИ няма да има негативни последици върху стандартите, пенсиите и здравните системи на съюза. „ТПТИ се превърна в метафора за темпераментните сделки на големите корпорации. Това има негативна конотация. Надяваме се да бъде постигнато добро споразумение, но към него трябва да се подходи различно“, каза още Митерленер.

По думите му възможността за ново начало на преговорите печели все повече поддръжници. „Нямаме подкрепата на всички, но много колеги ни подкрепят тайно“, каза той.

По отношение на отделното търговско споразумение с Канада - CETA, то спирането на ТПТИ може да помогне за неговото приемане, каза австрийският министър. Макар че търговската сделка е договорена, тя срещна съпротива в последния момент от социалистите на Зигмар Габриел в Германия.