По този начин те ще помогнат да се запълни финансовата дупка след напускането на нетния вносител Великобритания, предаде Ройтрес, цитиран от БТА.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена през 2017 г. от централния бюджет, възлиза на 888,2 млн. лв.

Понастоящем таванът на тези плащания е фиксиран на 1,24% от брутния национален доход (БНД) на отделните държави-членки, а конкретната му стойност се определя отделно за всяка година в зависимост от настоящите нужди на ЕС.

Министри и представители на Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, България и Румъния се срещнаха в Будапеща с еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер, за да обсъдят плановете за следващия бюджет на ЕС. Най-големият източник на приходи в европейския бюджет е унифицираната процентна ставка от БНД на всяка страна.

Бившите комунистически държави са предимно нетни получатели на средства от ЕС и се опасяват, че евентуален недостиг в бюджета на блока ще намали средствата за тях. Излизането на Великобритания от ЕС, което е планирано за март догодина, ще лиши общоевропейския годишен бюджет от 12 милиарда евро, който сега е около 140 милиарда евро.

Осемте страни се съгласиха с увеличението на плащането като дял от БНД, което е голям успех, съобщи Янош Лазар, началник на канцеларията унгарския премиер Виктор Орбан.

Осемте страни допуснаха възможността вноската да се вдигне до 1,1 процента от БНД, допълни той.