Евродепутатите от комисията приеха, че той би могъл да бъде член на ЕК, но в друга роля, предаде Ройтерс, цитарана от БТА.

Съобщавайки новината, испанският депутат от Групата на зелените Ернест Марагал написа в Туитър: "Първо поражение за Юнкер!" и посочи, че 14 депутати са гласували против Наврачич, а 12 са го подкрепили.

Това решение ще обърка разпределението на портфейлите сред бъдещите еврокомисари.

Вижте снимки на проблемните еврокомисари >>

Наврачич бе критикуван още миналата седмица от европейските законодатели заради унгарските закони за малцинствата, медиите и съдебната власт, които според европейските институции противоречат на договорите за защита на правата на човека.
В отговорите си на допълнително зададени му въпроси Наврачич се разграничи от правителството на Виктор Орбан, в което влизаше първо като министър на правосъдието, а после и като министър на външните работи.

В комисията по културата все пак бе преценено, че Наврачич все пак може да е част от новата Европейска комисия. Тази оценка бе подкрепена от 15 депутати, 10 бяха против, а двама се въздържаха.

Възможно е Юнкер да махне частта с "гражданството" от портфейла на Наврачич, за да заобиколи подводния камък с отрицателното становище на комисията по културата, казаха европейски източници, цитирани от Ройтерс.

Силен натиск срещу кандидатка за зам.-председател

Номинираната за еврокомисар за енергийния пазар и зам.-председателка на новата ЕК Аленка Братушек (Словения) пък бе подложена на силен "обстрел" при изслушването си, предаде ДПА.

Тя трябваше да се защитава срещу обвинения, че на практика сама се е номинирала за поста, а бе обвинена и в недостатъчни познания за бъдещия й ресор. Депутати от различни групи непрекъснато настояваха за конкретни отговори.

Коалицията в Словения не е успяла да се обедини около един кандидат, заяви вече бившата министър-председателка на страната. След това на Юнкер са били представени няколко имена, включително нейното, и той е взел окончателното решение. "Това са фактите, само това", подчерта тя.

Братушек отхвърли и обвинения в корупция.

"Никога не съм имала проблеми със закона. Най-много веднъж да са ме наказвали за превишена скорост", каза тя, изразявайки готовност обстоятелствата около назначението й да бъдат проверени.

Братушек бе обвинена също така, че навремето публично е участвала в изпълнение на комунистическа песен. Според нея обаче песента е била антифашистка, а не комунистическа.

Някои евродепутати коментираха, че словенската кандидатка не е дала задоволителни отговори на много въпроси в областта на атомната енергия, енергийната ефективност и енергийния съюз.

Ще мине ли британецът?

За втори път на изслушване на 7октомври ще се яви британският представител Джонатан Хил, предложен за ресора финанси, чиято кандидатура не бе одобрена на първо изслушване.

Французинът Пиер Московиси и чехкинята Вера Юрова, срещу които също имаше сериозни възражения на първите им изслушвания, трябва да предадат писмените си отговори на допълнителните въпроси, зададени им от евродепутатите.

Правната комисия на ЕП не откри достатъчно данни за наличие на конфликт на интереси при испанеца Мигел Ариас Канете (ЕНП) за комисар по въпросите на енергетиката и климата, съобщи БНР. Неговото изслушване бе отложено поради съмнения за конфликт на интереси от страна на левицата и Зелените.

На 22 октомври ЕП би трябвало да гласува предложените за еврокомисари, които дотогава би трябвало да са минали през изслушвания в ресорните си комисии и да са получили одобрението им. З

аради възникналите проблеми с изслушванията на някои от кандидатите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер може да му се наложи направи промени в екипа си, за да може ЕК да встъпи в длъжност, прогнозира Ройтерс.

Преди дни изслушването на българския кандидат Кристалина Георгиева мина с общи похвали и аплодисменти.