Това заяви пред журналисти в Русе министърът на икономиката Емил Караниколов преди негова среща със синдикатите и акционерите на дружеството.

Днес пред граничния пункт “Дунав мост“ в Русе протестираха работниците от завода. Поводът е решението да се отнемат лицензите на предприятието за производство, търговия и съхранение на оръжие на завода.

Изпълнителният директор и членовете на борда на директорите – Кръстьо Кръстев, Никола Стоянов и Тодор Трифонов, междувременно подадоха оставки, като намерението им е така да се запазят лицензите и заводът да продължи да работи.

Министърът припомни проблема с "Дунарит", който е създаден след повдигнато обвинение на членове на управителното тяло и съгласно законодателството трябва да започне процедура за отнемане на лиценза на завода за производство на военна продукция.

Веднага след това Караниколов подчерта отново, че спиране на дейността няма да бъде допуснато.

Министърът благодари за моралния акт, с които днес членовете на съвета на директорите са подали молби за напускане пред акционерния съвет на дружеството. Това, според него, облекчава работата срещу отнемане на лиценза.

Оставката на ръководството на завода потвърждава факта, че членовете му милеят за "Дунарит", каза министърът.

Министър Караниколов съобщи, че на среща с премиера по повод на проблема с "Дунарит" е решено да се създаде междуведомствен съвет за военнопромишления комплекс, който да заседава всеки месец и там да се обсъждат и решават бързо най-наболелите проблеми в отрасъла.

В междуведомствения съвет ще влизат представители на правителството и на бранша.

Днешният протест бе организиран от синдикатите. Няма спиране на движението. Той е мирен, но се надяват отново да има обществен натиск и общественото внимание да бъде изострено към проблема с “Дунарит“ и изобщо с военно-промишления комплекс, за да могат хората да запазят работните си места.

Спирането на производствения процес в "Дунарит" АД ще доведе до непоправими последствия, свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия на България. Отнемането на разрешителните на "Дунарит" ще се отрази върху цялостното изпълнението от България на вече сключени външни договори, подчертават синдикатите.