Собственици на колите Peugeot iOn (Пежо Йон) са компаниите "Глобул", "Аргент" и "Сосиете Женерал Експресбанк", предаде БТА.

Йонно-литиевите батерии на колите позволяват пробег от 150 км. Според експерти на "Пежо" това е достатъчно за автономен режим, защото 90 процента от пътуванията са под 60 км.
Пълното зареждане на батерията от стандартна електрическа мрежа продължава 6 часа. Бързото презареждане се прави от специални устройства. С тях батерията се зарежда за 15 минути до 50 процента от капацитета си.

Автомобилите, които се продават за 36 хиляди евро, са оборудвани с всички екстри на съвременното автомобилостроене. Машините са непривично тихи и от "Глобул" умуват как да "озвучат" своята, за да пазят участниците в движението, и най-вече пешеходците.
Пръв изпробва новата придобивка на телекома четирикратният рали шампион на България Крум Дончев, който бе специален гост на церемонията, съобщи Bulphoto.

Общината ще освободи електромобилите от такса за паркиране, каза Фандъкова.
МИЕТ развива пакет от мерки за енергийна ефективност и приветства пускането в движение на такива коли, добави пък министър Трайков.

На 30 март в столичния КАТ беше регистриран първият електромобил "Пежо Йон". Колата е на частна компания.