Проверката на Комисията започна преди две години.

Това съобщи в отговор на въпрос говорител на Комисията по време на редовния обеден брифинг, предава БТА.

Изпратихме нашите възражения, засега не мога да съобщя какви ще бъдат следващите стъпки, добави говорителят. През март 2015 г. ЕК изпрати изложение на възраженията до БЕХ, с което съобщи за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил правилата на ЕС с възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до инфраструктура за пренос на газ в нашата страна. Документите бяха изпратени и до дъщерните на БЕХ дружества Булгаргаз и Булгартрансгаз.

ЕК е на мнение, че гражданите и бизнесът в ЕС следва да могат да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките. За да се съревновават на българския пазар за доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ и ЕК трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп, коментира в началото на процедурата еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Комисията се опасява, че БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да работят успешно на пазара. Комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до националното газохранилище.

Ако опасенията са обосновани, това поведение е ограничило и продължава да ограничава конкуренцията на пазара за доставка на газ в България в разрез с правилата на ЕС. Ако ЕК стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба до 10 процента от годишния оборот на дружеството.

Миналата седмица на закрито заседание Народното събрание обсъди случая. По информация от народния представител Таско Ерменков единодушно депутатите са решили България да не признава вина.