Това заяви днес говорителката на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен, цитирана от ТАСС и БТА, но без да уточни дали според ЕК проектът е в разрез и с действащото европейско право.

Ако "Северен поток 2" бъде построен, то той трябва да е в пълно съответствие с международните и европейски норми. Много пъти сме повтаряли позицията си по "Северен поток 2" - считаме, че той не съответства на принципите на енергийния съюз. Това може да се поправи, но е необходимо водене на преговори, каза говорителката.

Правителството на Полша ще представи идната седмица пред ЕС юридическата си експертиза за "Северен поток 2", която трябва да потвърди нуждата спрямо него да бъдат приложени нормите на Третия енергиен пакет. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Михал Куртика.

По думите му Полша настоява възможно най-скоро да бъде изменена газовата директива на ЕС от 2009 година, за да може тя да се използва и спрямо газопроводи, внасящи газ от трети страни.

Очаква се Полша да представи доводите си на 12 октомври при закрити експертни консултации по въпросите на енергетиката в Брюксел. ЕК обсъжда възможността да разшири действието на Третия енергиен пакет до "Северен поток 2" и подготви проект за мандат за преговори с Русия в специален режим.

Предстои документът да бъде одобрен от Съвета на ЕС.

В същото време "Газпром" заяви, че Европа съвсем скоро ще има нужда от нови транспортни мощности за доставка на руски газ.

Дори при пълно натоварване на газопровода "Северен поток - 2", Европа ще има нужда от  нови съоръжения за доставка на природен газ, ако сегашните пазарни тенденции продължат, заяви заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев