На всички са повдигнати обвинения, свързани с антиислямския филм, предизвикал вълна от насилие в мюсюлманския свят, съобщи Асошиейтед прес.

Коптите (египетски християни), сред които има една жена, и пасторът Тери Джоунс, са обвинени в "обида на ислямската религия и на пророка Мохамед и подбуждане към религиозна омраза", се посочва в комюнике на прокуратурата. Ако бъдат признати за виновни, те може да получат смъртна присъда, уточниха от кабинета на главния прокурор. Американският пастор получи широка популярност, след като заедно със свои последователи  изгори публично екземпляр от Корана по време на протест в защита на християнски свещеник, осъден на смърт в Иран.

55-годишният Накула Басели Накула, който живее в южна Калифорния, пък вече поиска полицейска закрила, след като медиите разкриха името му преди седмица. Той обаче заяви, че не съжалява за заснемането на филма.

По-рано днес най-малко 12 души, от които 9 чужденци, загинаха при самоубийствен атентат в Афганистан. Отговорност за атаката пое афганистанската бунтовническа групировка Хезб-и-Ислами. Тя заяви, че атентатът е бил извършен от жена като отмъщение за антиислямския американски филм.

Междувременно АФП съобщи, че френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" ще публикува в новия си брой в сряда рисунки на пророка Мохамед. Тези рисунки "ще шокират тези, които искат да бъдат шокирани, като прочетат един вестник, който никога не четат", заяви директорът на "Шарли ебдо" Шарб. Той отбеляза, че рисунките, които ще бъдат публикувани, не са по-провокативни от обичайното.

Френският премиер Жан-Марк Еро реагира незабавно на съобщението, като даде да се разбере, че не одобрява "прекалените" неща и призова към повече отговорност. Министърът на външните работи Лоран Фабиюс се обяви против всяка провокация, макар че в същото време припомни, че във Франция има свобода на словото.