Това съобщиха от общината след заседание на местния щаб за координация при спасителни и аварийни работи при бедствия, предаде БТА. Днес край града е измерено ниво на реката от 805 см, като повишението е със 7 см в сравнение с вчера. Такова високо ниво е необичайно за сезона и за последен път подобно покачване на водите през юли е отчетено преди 40 години, уточняват от общинската администрация.

Установено е непрекъснато наблюдение през два часа в трите критични точки в най-ниските части на града - пристанището, комплекс "Рай", улица "Милин камък". Изградени са временни диги, но в дворовете и къщите се отчита повишение на нивото на подпочвените води. Под четиричасово наблюдение е и постоянната дига край Козлодуй. Общинският кризисен щаб има в готовност при необходимост за изграждане на допълнителни временни защитни диги от инертни материали.

Вчера в следствие на рязкото покачване на нивото на река Дунав бе преустановена работата на два от кейовете в пристанище Лом. Пристанище Оряхово също бе залято и е преустановена всякаква работа. Най-критичен участък на пристанищен комплекс “Русе” се явява южният кей на пристанище Русе-запад. Към момента пристанищата Сомовит, Свищов, Русе и Силистра функционират нормално.