Това съобщи зам.-председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция след заседание на партията, предаде БТА.
ДПС вече е готово с проект за мотиви и още утре ще направи първите консултации с останалите политически сили. Според Местан е целесъобразно вотът да бъде внесен още в началото или средата на следващата седмица и да бъде разискван до дни, за да не остава гласуването за последните ден-два преди лятната ваканция на депутатите.

"Очертава се доста широко съгласие за необходимостта от вот на недоверие за вътрешна сигурност. Целта на ДПС не е смяна на един или двама министри, а да се създадат предпоставки за предизвикване на предсрочни избори. Нашият вот не е насочен само към вицепремиера Цветан Цветанов, но и срещу кабинета. Продължаваме да твърдим, че има нужда от вот на цялостна политика, но неслучайно в темата на вота са включени полицейщината и нарушаване на човешки права, защото те показват сгрешения модел на властта", подчерта Местан.

Точно преди година ДПС реагира много остро срещу Цветан Цветанов след акцията на полицията в Кърджали, при която пострада дъщерята на сем. Мустафови.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев потвърди на брифинг, че БСП ще води през тази седмица разговори с другите опозиционни партии за внасянето на вот на недоверие към правителството, в това число и за провала на политиката в сигурността.
"Държим да бъдем коректни към ДПС, които ни подкрепиха за първия вот за провала в антикризисната политика. Оттук нататък решението е в тяхното поле, защото ние виждаме аргументи и за двете теми", добави той.

Бившият премиер допълни, че социалистите ще водят разговори освен с ДПС, със Синята коалиция, с депутатите от РЗС и с независимите.
"Явно е, че всички парламентарни групи извън ГЕРБ не споделят това, което прави министър Цветанов, и това е добро основание за обединение на опозицията", категоричен бе Станишев.

Вчера лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че партията му ще настоява Синята коалиция да подкрепи вот на недоверие срещу вицепремиера, без притеснения, че ще ги обвинят в съглашателство с левицата и ДПС.

Днес от СДС обявиха, че подкрепят коалиционните си партньори.
"Не може Цветанов да съвместява постовете на ръководител на щаба на ГЕРБ и вътрешен министър", заяви лидерът на партията Мартин Димитров и го посъветва да си вземе отпуска поне до изборите.
„Как си представяте, в един и същи ден, той да издига Йордан Лечков за кмет на Сливен и заедно с това да проверява сигналите срещу него за различни злоупотреби“, попита риторично Димитров, цитиран от "Всеки ден".

Коментарът на Бойко Борисов
"Кой се е съмнявал някога, че г-н Костов, БСП и ДПС са едно и също? Това са едни и същи хора, които през годините са правели така, че да възпрепятстват всяко демократично правителство. Не ни притесняват", заяви пред журналисти премиерът по повод готвения пореден вот на недоверие, предаде „Фокус”.

Изобщо не съм притеснен, защото съм убеден, че в момент, в който Европа буквално се тресе за оцеляване, българите ще разберат. Виждате какво се случва в много страни като Гърция и Италия, а ние всеки ден откриваме нови и нови обекти”, посочи Борисов и за пореден път изтъкна, че всички са видели как могат да управляват БСП и сините.
„В края на краищата народът е този, който ни назначава. Ако мине пък вотът, ще направим избори и пак народът ще си каже думата", категоричен бе той.

Последна актуализация в 18 ч.