Не може да имаш 7 кмета, с които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил от около 20 000 избиратели, и да казваш, че си постигнал голям успех и да казваш, че си се легитимирал в публичното пространство, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

Трябва да ви кажа, че ако трябваше те да бъдат парламентарни, надали щяхме да имаме възможност да разчитаме на тяхната подкрепа, защото надали щяха да влязат в парламента“, каза още Цветанов.

Повод за коментара бяха думите на лидера на ДПС Лютви Местан, че "и на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на РБ" (Виж по-долу).

„Много е крайно това. Никога не ми писва нищо. Аз съм достатъчно устойчив човек и мога да понеса всичко. Смятам, че най-важното е да се водим от обществения и националния интерес“, заяви още Цветанов.

Дори и някои неща да не ти харесват трябва да ги преглътнеш, воден от националния и обществения интерес“, коментира той.

Просто помолихме с премиера реформаторите да бъдат малко по-смирени, добави Цветанов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че трябва да се отчитат и реалните резултати, постигнати на местните избори.

На въпрос дали ДПС изглеждат по-смирени от реформаторите, Цветан Цветанов отговори: "Да си призная честно на няколко пъти опозицията проявява по-голямо национално отговорно поведение".

Местан: Подценяват ДПС, надценяват РБ

"И на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на РБ. Затова председателят на ПГ на ГЕРБ г-н Цветанов оцени резултата на РБ не като слаб, а в градация - много слаб. Мисля, че всички го чухте. С оглед на числата съм склонен да се съглася с оценката на г-н Цветанов“, каза на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че по разпределение на гласове по партийни листи ДПС има 267 хиляди, в които не е включен нито един коалиционен глас. Съотношението на гласовете между ДПС и всички останали партии от коалицията е съотношение 25 към 1, посочи Местан.

„Ние виждаме 107 хиляди гласа на РБ и още едни 61 хиляди за РБ – София. Независимо, че в коалицията в София влизаха партии, извън РБ, ние приемаме, че това са партии от РБ. Без да приемаме същия принцип спрямо себе си. Въпреки това са със 100 хиляди гласа по-малко“, пресметна Лютви Местан.

ГЕРБ е първата политическа сила, а ДПС е втората политическа сила за кметове на кметства, категоричен е той.

По показателя брой – кметове, общински съветници и кметове на населени места, ДПС регистрира на 25 октомври рекордно висок резултат в цялата си история, заяви Местан.

Халал и хак на Борисов

Коалиционните партньори, които имат такъв грозен език да са едновременно халал и хак на Бойко Борисов, продължи лидерът на ДПС. Така Лютви Местан коментира изказвания във връзка с номинацията, направена от Георг Спартански (кмет на Плевен от РБ), че между първи и втори тур са се разхождали Ахмед ага Барутенлията и Тусун паша в Плевен.

Явно визират ГЕРБ и лидера на ГЕРБ, а не нас и тук възниква въпросът ГЕРБ и лидерът на ГЕРБ в кой от тези два исторически персонажа се припознават? Номинацията не е моя. Така ги виждат очите на собствените им коалиционни партньори. Коалиционни партньори с такъв грозен език, освен глаголите „измитам“ и „изчегъртам“ да са едновременно и халал и хак на Бойко Борисов“, каза Лютви Местан.

Кънев: Цветанов е в дисонанс...

Ако Цветан Цветанов остава на тона от изборната нощ, очевидно е в тежък дисонанс с останалите решаващи фактори в управлението, каза пред журналисти съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, като допълни, че е бил на среща с ГЕРБ и не е следил пресконференцията на ДПС.

„Говорихме за сериозния успех на двете формации и преди всичко за стабилизацията на управлението, която следва от успеха. Всеки от опозицията може да прави своите тълкувания“, посочи още той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: "Падна" ли Плевен?